Life & Arts Τρίτη 16/02/2021, 13:09 ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΔΟΒΡΗ
LIFE & ARTS

Greek Weird Wave: 5 ταινίες για να το κατανοήσεις

Greek Weird Wave: 5 ταινίες για να το κατανοήσεις

Το Greek Weird Wave είναι ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα που αποτυπώνεται στον κινηματογράφο και ουσιαστικά προέβαλε τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό αποσπώντας υποψηφιότητες και βραβεία ακόμη και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως οι Κάννες και τα Όσκαρ.

Ό,τι και να πούμε για το Greek Weird Wave θα είναι λίγο μπροστά σε αυτό που θα αντικρίσετε μόλις έρθετε σε επαφή με ταινίες που συγκαταλέγονται στο είδος του. Συνήθως πραγματεύονται κοινωνικά ζητήματα μέσω μίας περίεργης οδού που περιλαμβάνει πολύ σουρεαλισμό και τα ιδιαίτερα πλάνα.

Ο όρος κατά κάποιο τρόπο εισήχθη από τον κριτικό της Guardian, Steve Rose, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει δύο ελληνικές ταινίες που έχουν μονοπωλήσει αρκετά το ενδιαφέρον στο εξωτερικό και αυτές είναι ο “Κυνόδοντας” και το “Attenberg”. Ο ίδιος τεκμηριώνει την ύπαρξη του ρεύματος αναφερόμενος στο ύφος, τη μορφή και τη θεματολογία.

Χαρακτηριστικό του άρθρου είναι ότι εστιάζει στην εγχώρια ελληνική παραγωγή ταινιών ως παράγωγο της οικονομικής κρίσης, πράγμα που δεν είναι αβάσιμο. Και φυσικά λίγο πριν κλείσει αυτή την τόσο σημαντική για το Greek Weird Wave κριτική του, ο Steve Rose διερωτάται το εξής: Είναι τυχαίο που η πιο χαοτική και ταραγμένη χώρα του κόσμου δημιουργεί τον πιο χαοτικό και ταραγμένο κινηματογράφου του κόσμου;

Το neolaia.gr παρουσιάζει 5 ταινίες ικανές να εξηγήσουν το Greek Weird Wave μόνες τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News