Life & Arts Παρασκευή 12/02/2021, 13:53
LIFE & ARTS

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας ταξιδεύει

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας ταξιδεύει

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας ταξιδεύει
Ενα από τα πράγματα που μας έχουν λείψει περισσότερο από όλα με την πανδημία και την καραντίνα βάζει στο επίκεντρο και κάνει θέμα του μεγάλου αφιερώματός του το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται -σε πρώτη φάση- 4-14 Μαρτίου, οnline και σε φυσικούς χώρους εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Με τίτλο «Προορισμός: Ταξίδι», η σπουδαιότερη εγχώρια διοργάνωση για τις ταινίες τεκμηρίωσης επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ταξιδιού, το οποίο ούτως ή άλλως έχουμε εκτιμήσει και με το παραπάνω τον τελευταίο καιρό.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ: «σε μία εποχή που το ταξίδι έχει μετατραπεί από αναζήτηση σε υπαρξιακή επιβεβαίωση, το Φεστιβάλ, μέσα από 19 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας, εξερευνά τη σύγχρονη εμπειρία του ταξιδιού και τη σχέση μας μαζί του».

Μιλάμε φυσικά για μια εμπειρία, η οποία στην εποχή που ζούμε τείνει να γίνει επιτακτική ανάγκη, όχι απαραίτητα με την στενή έννοια του ταξιδιού όπως το γνωρίζαμε, αλλά με εκείνη της ίδιας της αναζήτησης. Στις ταινίες πάντως θα δούμε και μπόλικη συμβατική εξερεύνηση από την Ινδία στην Αλάσκα, σε σταθμούς και στάσεις με τρένα και λεωφορεία που δεν έρχονται και από το Τελ Αβίβ στα σχεδόν «απάτητα» μέρη του κόσμου, όπως η Παταγονία και η Γροιλανδία.

Παράλληλα, όπως είπαμε, το ταξίδι είναι και εσωτερικό «έχοντας για πυξίδα τις αναμνήσεις, την πίστη, την ανθρωπιά, τη σχέση μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας». Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από μία δίγλωσση ειδική έκδοση, στην οποία άνθρωποι του σινεμά, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τις διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού. Η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο e-shop του Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη. Προς το παρόν το ραντεβού δίνεται στο filmfestival.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News