LIFE & ARTS

Το Netflix εδραιώνεται στην Ιταλία δείχνοντας (;) τον δρόμο

Το Netflix εδραιώνεται στην Ιταλία δείχνοντας (;) τον δρόμο

Καινούρια «βάση» στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία φαίνεται πως έχει στα σκαριά το Νetflix, όπως έκανε γνωστό με πρόσφατο δημοσίευμά του το έγκυρο Variety. Μένοντας πιστή στην τακτική της συνεχούς επέκτασης των τελευταίων ετών, η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει ήδη στήσει μεγάλα παραρτήματα τόσο εκπροσώπησης όσο και παραγωγής (στούντιο) σε χώρες όπως η Ισπανία και η Βρετανία. Σειρά τώρα έχει η Ρώμη, εκεί όπου το Netflix έχει ήδη νοικιάσει ένα πελώριο νεοκλασικό κτίριο κοντά στην περίφημη Βία Βένετο για να στεγάσει τα γραφεία (αρχικά) σαράντα υπαλλήλων.

Στόχος είναι ο αριθμός αυτός σύντομα να αυξηθεί κατά πολύ, μαζί με εκείνον των ορίτζιναλ παραγωγών του Netflix στην γειτονική χώρα. Μέσα στο 2020 η πλατφόρμα κυκλοφόρησε πέντε νέους κύκλους ιταλικών σειρών, καθώς και αρκετές καινούριες ταινίες. Ανάμεσα στις τελευταίες βρίσκεται και το συγκινητικό «The Life Ahead», το οποίο μπορεί να φτάσει και μέχρι τα Οσκαρ χάρη στην ερμηνεία της Σοφία Λόρεν, ενώ στα πολυαναμενόμενα προσεχώς συγκαταλέγεται το «The Hand of God» του Πάολο Σορεντίνο.

Το σχέδιο είναι ο αριθμός των παραγωγών αυτών να έχει (τουλάχιστον) διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2022, καθιστώντας την Ιταλία άλλον έναν ισχυρό βραχίονα του Netflix στην επικερδή ευρωπαϊκή αγορά, μετά την Ισπανία και την Γαλλία. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιταλική κινηματογραφία διαθέτει τόσο την παράδοση όσο και την τεχνογνωσία, ώστε να αποδώσει τα προσδοκώμενα και ταυτόχρονα να εκμεταλλευθεί την συγκυρία για να ξαναμπεί δυναμικά στο κινηματογραφικό παιχνίδι ύστερα από μια περίοδο κάμψης.

Οσο για εκείνους που αναρωτιούνται αν το Netflix θα κάνει κάποια παρόμοια κίνηση στο εγγύς μέλλον και στην χώρα μας, είναι καλύτερο να σκεφθούμε κατά πόσο η εγχώρια βιομηχανία μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Οι νέες ρυθμίσεις σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο του cash rebate σίγουρα ευνοούν τις σχετικές εξελίξεις, όμως από μόνες τους δεν αρκούν· ειδικά αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο που φυσικά θα περιλαμβάνει και την ντόπια κινηματογραφική κοινότητα, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά και οποιαδήποτε επένδυση από το εξωτερικό. 

Με πληροφορίες από το variety.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News