LIFE & ARTS

Όταν οι γυναίκες τα… σπάνε

Όταν οι γυναίκες τα… σπάνε

Το σπάσιμο της κιθάρας στο τέλος ενός κομματιού ή πιο συχνά μιας συναυλίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ροκ μυθολογίας. Ο επικεφαλής του… κινήματος -και για πολλούς εκείνος που το ξεκίνησε- είναι ο Πιτ Τάουνσεντ των Who, ο οποίος έχει αναλύσει σε συνεντεύξεις του μέχρι και τις σωστές «τεχνικές» ώστε να καταστρέψει κανείς το μουσικό όργανο με στιλ. Και φυσικά μέσα στις δεκαετίες των συναυλιών υπήρξαν άπειροι μιμητές, από τον Πολ Σίμονον των The Clash που το κάνει μέχρι και στο περίφημο εξώφυλλο του «London Calling» ως τον μεγάλο Τζίμι Χέντριξ που… σοτάριζε πρώτα την κιθάρα σε αυτοσχέδια φωτιά πριν την διαλύσει επί σκηνής.

Την παράδοση είπε να τηρήσει και η ανερχόμενη τραγουδοποιός Φίμπι Μπρίτζερς, η οποία εμφανίστηκε πρόσφατα ζωντανά στο Saturday Night Live, ερμηνεύοντας δύο κομμάτια της. Στο τέλος του δεύτερου με τίτλο «I Know the End» και έπειτα από μια ωραία ηλεκτρική κορύφωση, έπιασε την κιθάρα και άρχισε να την κοπανάει πάνω στον ενισχυτή που είχε μπροστά της. Αυτό ήταν αρκετό ώστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξαγριωθούν. Οργή από τους φανς που το θεώρησαν ασέβεια προς την μουσική (που είναι δική της παρεπιπτόντως), οργή από κατασκευαστές οργάνων, οργή και από απλούς σχολιαστές που αγανάκτησαν με την άσκοπη σπατάλη.

Τους τελευταίους ανέλαβε να τους ηρεμήσει ο επίσης μουσικός Τζέισον Ισμπελ, παρατηρώντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φτηνή κιθάρα των 85 δολαρίων, ο δε ενισχυτής ήταν ψεύτικος. Από την πλευρά της η ίδια η Μπρίτζερς έδειξε αυτοσαρκασμό αναφέροντας πως: «Είπα στην Danelectro (σ.σ. η κατασκευάστρια εταιρεία) πως ήθελα να το κάνω και μου ευχήθηκαν καλή τύχη, γιατί οι κιθάρες τους σπάνε δύσκολα».

Πράγματι η λεπτούλα Μπρίτζερς δυσκολεύτηκε αρκετά να κάνει σοβαρή ζημιά στην κιθάρα και πιθανόν για αυτό το θέαμα ξένισε κάποιους. Ισως πάλι η εικόνα μιας γενικώς ήπιων τόνων επί σκηνής ερμηνεύτριας να μην ταιριάζει με την συγκεκριμένη πράξη. Μερικοί είπαν πως κατηγορήθηκε απλώς επειδή είναι γυναίκα. Στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αν κανείς δει το σχετικό βίντεο θα απολαύσει μια συναισθηματικά φορτισμένη μπαλάντα, με την μπάντα ντυμένη με στολές σκελετών, η οποία καταλήγει σε μια καθαρτική κορύφωση, ενώ η Μπρίτζερς βγάζει κανονική κραυγή πολέμου πριν καταπιαστεί με το σπάσιμο. Κι αυτό είναι απλώς ροκ εν ρολ στα καλύτερά του. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News