LIFE & ARTS

Όταν οι τιμές στα δισκάκια… ξεφεύγουν

Όταν οι τιμές στα δισκάκια… ξεφεύγουν

Όσοι εν έτει 2021 ασχολούνται με το ελαφρώς εκκεντρικό -αλλά εσχάτως και μοδάτο- χόμπι της συλλογής δίσκων βινυλίου, γνωρίζουν σίγουρα την πλατφόρμα του Discogs. Ο ιστότοπος αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο αγοραπωλησιών σχετικά με οτιδήποτε γύρω από αυτό που σήμερα λέμε «μουσική σε φυσική μορφή»: CD, κασέτες και φυσικά τα πολύτιμα βινύλια· κάτι σαν e-Bay για μουσικόφιλους δηλαδή, όπου οι τελευταίοι μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν δίσκους σε όλες τις μορφές, τις καταστάσεις και φυσικά, τις τιμές.

Μια τέτοια εκτοξεύτηκε πρόσφατα στον ουρανό, αφού το δισκάκι του (πρακτικά άγνωστου) βρετανικού ηλεκτρονικού κομματιού «Choose Your Weapon» έφτασε να πουληθεί 41.095 δολάρια σε έναν ανώνυμο αγοραστή. Εξαιρετικά άσημος όμως είναι και ο δημιουργός του δίσκου, ονόματι Scaramanga Silk, ο οποίος τον κυκλοφόρησε με δικά του έξοδα το 2008 μόλις σε 20 υπογεγραμμένες κόπιες, συνοδευμένες από ένα ποίημα του ιδίου.

Το ομολογουμένως εξαιρετικά σπάνιο πακέτο στάθηκε αρκετό ώστε κάποιος να ξοδέψει αυτό το απίθανο ποσό για να το αποκτήσει, γεγονός που αποτέλεσε τεράστια έκπληξη και για τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω γιατί η συγκεκριμένη κυκλοφορία πουλήθηκε για ένα τέτοιο ποσό, καθώς πιστεύω πως κανένας δίσκος δεν αξίζει αυτά τα χρήματα. Παρ’ όλα αυτά ο αγοραστής ίσως έχει κάποια προσωπική σχέση με το έργο. Είναι σημαντικό για εμένα ότι το “Chooce Your Weapon” είναι τόσο ιδιαίτερο για κάποιον», δήλωσε χαρακτηριστικά, παρόλο που εκείνος δεν καρπώνεται τίποτα από την αγοραπωλησία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συναλλαγή συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ του Discogs, το οποίο κατείχε με 27.500 δολάρια το «Black Album» του Prince -εκείνο το περίφημο που αποσύρθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, λίγο πριν την κυκλοφορία του. Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον μια κόπια του «Love Me Do» των Beatles, που είχε πουληθεί προς 15.411 δολάρια. Στις δημοπρασίες βέβαια τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εξωφρενικά. Εκεί το αντίτυπο με αριθμό κυκλοφορίας 0000001 του «White Album» και πάλι των θρυλικών «Σκαθαριών» έφτασε τα 790.000 δολάρια το 2015.

Με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News