LIFE & ARTS

4+1 μικρά μαγαζιά του κέντρου για καλό καφέ και νόστιμα σνακ  

4+1 μικρά μαγαζιά του κέντρου για καλό καφέ και νόστιμα σνακ  

Μπορούμε να ξεκινήσουμε γράφοντας κλισέ, πως τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια, πως το μέγεθος δεν μετράει ή πως αν και μικρός το δέμας… κ.ο.κ. Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον να στήσει την επιχείρησή του σε ελάχιστα τετραγωνικά. Μπορεί να συμβαίνει λόγω περιορισμένου κεφαλαίου, είτε ελλείψει ευρύχωρων καταστημάτων, ίσως από τύχη να βρεθεί ένας χώρος που μοιάζει πιο πολύ με σούδα παρά με κατάστημα είναι όμως σε σημείο-φιλέτο, είτε απλώς επειδή το λίγο είναι πολλές φορές αρκετό. 

Προμηθευόμαστε καφέ και σνακ από τέσσερα καταστήματα εστίασης στο κέντρο, που καταφέρνουν να λειτουργούν εντός ελαχίστων τετραγωνικών και παραμένουν ανοιχτά προσφέροντας τα προϊόντα τους για take away. Χωρίς γυαλιστερές βιτρίνες, χωρίς άπλα, με αισθητική και αντίστοιχα υψηλή ποιότητα. 

Crop by Slam Dunk

Σε τέσσερα τετραγωνικά μέτρα χωράει το μικροσκοπικό αδερφάκι του Crop Roastery, με καταγωγή από το Ηράκλειο. Το αθηναϊκό Crop είναι ένα espresso bar που λειτουργεί στο στενό της Φωκίωνος από τον Ιανουάριο του 2020 μέσα στο κατάστημα Slam Dunk, που ειδικεύεται σε μπασκετικά είδη. Σερβίρει καφέδες που καβουρδίζονται στην Κρήτη και σερβίρονται εδώ στο χέρι, για τους διερχόμενους. Αυτή την περίοδο δοκιμάζουμε καφέ από την Βραζιλία, φυσικής επεξεργασίας, με γεύση μελάσα, bitter κακάο και φρουτώδη οξύτητα αλλά και έναν από την Αιθιοπία, με επεξεργασία washed, που θυμίζει μαύρο τσάι. Σερβίρονται ακόμα ροφήματα από κρητικά βότανα αλλά και χειροποίητες μπάρες δημητριακών. 

Ερμού 37 και Φωκίωνος 5, Σύνταγμα, καθημερινά 08.00- 16.00, Κυριακή κλειστά (εκτός από αυτές που λειτουργούν τα καταστήματα). 

Kaya 

Δεν πήρε περισσότερο από ένα χρόνο στο Kaya να φτιάξει την μεγάλη του φήμη ως μικρού ναού του espresso. Δύσκολα θα βρείτε κάποιον μη γνώστη να περιμένει στην (μακριά) ουρά του. Οι περισσότεροι είναι προσκυνητές στη Μέκκα του καλού καφέ. Ο Λάμπρος Ηριώτης και ο Αντώνης Γεωργακόπουλος έχουν στήσει ένα καθαρόαιμο espresso bar, και έχουν καταφέρει από το 2013 που το πρωτολειτούργησαν να εκπαιδεύουν το κοινό τους σε γευστικά αναβαθμισμένα φλιτζάνια καφέ. Στα 13 τετραγωνικά του, που “απλώνονται” σε ένα μακρόστενο σχήμα, χωράνε έξι μύλοι με φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους, δυο επαγγελματικές μηχανές και τρεις εργαζόμενοι αλλά κανένας πελάτης. Θα σταθείτε στην μπάρα του και θα πιείτε το εσπρεσσάκι με δυο γουλιές, ως είθισται. Εκτός από την υψηλή και σταθερή ποιότητα του καφέ που σερβίρουν, άλλος ένας λόγος που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο σεβασμός σύσσωμης της αθηναϊκής αλλά και εγχώριας κοινότητας καφέ. Οι ίδιοι συνεργάζονται εκ περιτροπής με σχεδόν όλα τα ελληνικά roasteries και κάθε εβδομάδα προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Αυτή την περίοδο οι καφέδες μοναδικής προέλευσης που σερβίρουν προέρχονται από διάφορες χώρες: την Κολομβία, καβουρδισμένος από το Omsom στο Περιστέρι, από την Αιθιοπία καβουρδισμένος από την Mr. Bean όπως και από τη Γουατεμάλα που ψήνεται στις Σέρρες από το roastery Κollectiva. Ακόμα βρίσκουμε δυο χαρμάνια, αυτή την περίοδο από την Kudu, το ισορροπημένο Habit αλλά και σταθερά το house blend που καβουρδίζεται επίσης από το Mr. Bean. 

Βουλής 5, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα 

Ανοιχτά  Δευτέρα με Παρασκευή 07.00-16.00 

Σάββατο 07.00-15.00 όσο είναι ανοιχτά τα καταστήματα. 

Marketta 

Η Erica Cross με καταγωγή από τον Καναδά και σομελιέ στο επάγγελμα έφτιαξε ένα κουκλίστικο σκηνικό στο μικρό μαγαζί που νοίκιασε τον Οκτώβρη στην οδό Λέκκα. Λαμπερά χρώματα γεμίζουν φως το μαζεμένο και ζεστό χώρο. Marketta σημαίνει στα ιταλικά “μικρή αγορά”. Στην αθηναϊκή εκδοχή αυτής της αγοράς- μπιστρό, η ιδιοκτήτρια προσφέρει φρέσκες σαλάτες και σάντουιτς. Το μενού έχει μεσογειακές βάσεις και όλα τα κοντιμέντα φτιάχνονται από υλικά εντός της κουζίνας. Δοκιμάσαμε ένα σάντουιτς με τόνο κονφί και σπιτική μαγιονέζα, μέσα σε μια αφράτη και ελαφρώς τραγανή φοκάτσια. Σερβίρεται καφές από την Κένυα, καβουρδισμένος από το micro roastery των δυτικών προαστίων, Mind The Cup, μόνο σε φίλτρου και cold brew. Σε λίγες μέρες στο μενού θα υπάρχουν και κάποια γλυκά. 

Λέκκα 10, Σύνταγμα

Ανοιχτά καθημερινά 11.30 – 18.00 εκτός Κυριακής. 

 

A tot 

Από την γυάλινη τζαμαρία του βλέπει κανείς την δουλειά που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες σε αυτά τα 13 τ.μ. της επιχείρησής. Το μαγαζί της Ρεβέκκας Ζαχαροπούλου και του Παναγιώτη Δούστου είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζονταν και τόσο ωραίο όσο το φαντάστηκαν. Η αγάπη τους για τον καφέ τους οδήγησε, μετά από χρόνια με την ενασχόλησή τους με μπαρ, να λειτουργήσουν ένα κατάστημα εστίασης με ωράριο που τους επιτρέπει να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία καφέ Samba και χρησιμοποιούν τόσο το blend όσο και single origin καφέδες, που αλλάζουν πολύ συχνά. Σερβίρουν ακόμα τσάγια και βότανα της Roeco από την Θεσσαλονίκη όπως και κάποια σνακ –  granola, μπισκότα, μπάρες, που συνοδεύουν τον καφέ. 

Λέκκα 28, Σύνταγμα
Ανοιχτά  Δευτέρα με Σάββατο 08.00-16.00. 

 

Harry’s Kitchen

 

Με το υποδεκάμετρο στο χέρι δεν θα μετρούσαμε πάνω από 100 εκατοστά από τοίχο σε τοίχο την βιτρίνα του γαλάζιου εργαστηρίου με πίτες. Ο Χάρης Σατιρίδης και η σύζυγός του Γιούλη φτιάχνουν παραδοσιακές πίτες με υπέροχη ελαστική ζύμη, καθόλου λιπαρή, και ευφάνταστες γεμίσεις. Κρεμμυδόπιτα, κιμαδοπιτα, ανοιξιάτικη τυρόπιτα αλλά και με μελιτζάνα ή και καγιανά. Κάποιες είναι διαθέσιμες μόνο εποχικά, όπως αυτή με τον μπακαλιάρο. Ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι, ξεπουλάνε νωρίς. 

 

Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News