Life & Arts Τετάρτη 2/10/2024, 07:30
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οι γυναίκες σηκώνουν το «ψηφιακό» βάρος για τις καθημερινές εργασίες

Οι γυναίκες σηκώνουν το «ψηφιακό» βάρος για τις καθημερινές εργασίες

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες εμπλέκονται ενεργά στη γονική μέριμνα, ωστόσο οι γυναίκες τείνουν ακόμα να θεωρούνται οι οργανωτές του νοικοκυριού.

Μια συνηθισμένη εικόνα της σύγχρονης μητέρας είναι να χτυπάει μήνυμα στην ομαδική συνομιλία από το σχολείο των παιδιών, υπενθυμίζοντάς της ότι πρέπει να φροντίσει για κάτι, όπως να φτιάξει ένα ρούχο για μια γιορτή και να το κάνει χωρίς να το σκεφτεί, πριν ο σύντροφός της προλάβει να βοηθήσει.

Έχει διαπιστωθεί ότι στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις, οι γυναίκες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο «κρυφής» εργασίας, δηλαδή την πρόβλεψη, τον προγραμματισμό και την οργάνωση των εργασιών για τη λειτουργία της οικογενειακής ζωής. Αυτό δημιουργεί σημαντικό ψυχικό φόρτο, τον οποίο επιδεινώνει η τεχνολογία, θέτοντας τις γυναίκες σε κίνδυνο ψηφιακής υπερφόρτωσης, ακόμη και επαγγελματικής εξουθένωσης. 

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα σε περισσότερους από 6.600 γονείς από 29 χώρες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί και έναν εν ζωή γονέα. Διαπίστωσε ότι η ψυχική επιβάρυνση των γυναικών, ιδίως των μητέρων, επιδεινώνεται από την τεχνολογία ενώ φαίνεται ότι υπάρχει καταμερισμός εργασίας μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά την ψηφιακή επικοινωνία σχετικά με την εργασία και την οικογενειακή ζωή. 

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη χρήση της τεχνολογίας μεταξύ των ερωτηθέντων. Οι άνδρες έτειναν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία περισσότερο στην εργασία, αλλά οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι. Οι γυναίκες που εργάζονταν από το σπίτι βίωσαν επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη διπλή επιβάρυνση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει επιδεινωθεί καθώς περνάμε όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο διαδίκτυο και καθώς η τηλεργασία έχει μπει εμφατικά στην καθημερινότητα, μετά την πανδημία της Covid-19. Οι γυναίκες έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αντιμετωπίζουν διπλή-υψηλή ψηφιακή επικοινωνία τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Παραδείγματα

Ένα παράδειγμα είναι οι ψηφιακές αγορές για το σπίτι, τα ρούχα και τα σχολικά είδη, που συνιστούν μια ψηφιακή επέκταση των εργασιών που οι γυναίκες τείνουν να κάνουν περισσότερο.

Πολλά ζευγάρια ξεκινούν να είναι ισότιμα, αλλά συχνά παρεισφρέουν έμφυλα πρότυπα. Έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές τόσο για αναψυχή όσο και για εργασία, γεγονός που καθιστά δύσκολο να οριοθετήσουμε πού η προσωπική χρήση είναι ψυχαγωγική και πού όχι για την οικογένεια, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μια υποτιμημένη μορφή εργασίας. 

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις γυναίκες να αναλαμβάνουν περισσότερη ψηφιακή εργασία συνδέεται με το γεγονός ότι τείνουν να εργάζονται πιο ευέλικτα από τους άνδρες, αναλαμβάνοντας ρόλους μερικής απασχόλησης για τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών. Αυτό αποκαλύπτει το «παράδοξο της ευελιξίας», δηλαδή την ιδέα ότι η ευέλικτη εργασία επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες, καθώς τονίζει περαιτέρω την ιδιότητα του κύριου φροντιστή τους.

Η εργασία από το σπίτι προσφέρεται συχνά ως ένας τρόπος, ιδίως τις γυναίκες, να συνδυάσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά αυτή ακριβώς η ευελιξία μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες να αναλάβουν περισσότερο την οργάνωση της φροντίδας των παιδιών, η οποία σήμερα οργανώνεται σε μεγάλο βαθμό ψηφιακά.

Όσο περισσότερα αναλαμβάνουν οι γυναίκες στο σπίτι, τόσο λιγότερο χώρο έχουν για την επαγγελματική τους ζωή, γεγονός που συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, στην αύξηση του άγχους και στη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τις σχέσεις. 

Μπορεί να διορθωθεί;

Ένας τρόπος για να μειωθεί το βάρος των γυναικών είναι να μοιράζονται με τους άνδρες όλες τις πτυχές της ψηφιακής επικοινωνίας που αφορά την οικογενειακή ζωή, όπως όταν πρόκειται για την έρευνα και την κράτηση θέσεων σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το κλειδί γι’ αυτό είναι η τακτική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού.

Αλλά και οι μπαμπάδες καλό θα ήταν να αναλάβουν μόνοι τους περισσότερη φροντίδα των παιδιών, υποστηριζόμενοι από πολιτικές, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως η αμειβόμενη γονική άδεια. Κάτι τέτοιο στην πορεία θα μεταφραστεί και σε ψηφιακή οργάνωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το BBC

Διαβάστε επίσης:

Οικογένειες με παιδιά – Μπορούν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες;

Μιάμιση ώρα την μέρα στα social media οι Έλληνες – Τι κάνουν

Αυστραλία: «Δικαίωμα στην αποσύνδεση» έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News