Δύο χρόνια από το πρώτο ChatGPT: Τα chatbot κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας
Το 2022 όταν το ChatGPT κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο κοινό, η ικανότητά του να μιμηθεί τις ανθρώπινες συζητήσεις εξέπληξε τον κόσμο και σε ένα βαθμό προκάλεσε φόβο.
Εκτοτε έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό, η ίδια η τεχνολογία πίσω από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), αυτά δηλαδή που επεξεργάζονται και παράγουν κείμενα, καθώς και η σχέση των ανθρώπων με αυτά έχουν αλλάξει ραγδαία.
Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ αποδεικνύουν πόσο πολύ εμπιστεύονται πια οι χρήστες τα chatbot σαν το ChatGPT. Πρώτον, μελέτη από τη ΜΚΟ πολιτικών υγείας KFF διαπίστωσε ότι ένας στους έξι ενήλικες (17%) στρέφεται στα chatbot για ιατρικές συμβουλές τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 25% για ενήλικες κάτω των 30 ετών.
Δεύτερον, άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο peer-reviewed ιατρικό περιοδικό JAMA Network, έδειξε ότι οι ασθενείς τείνουν να προτιμούν τις απαντήσεις που δίνουν τα chatbot στις ιατρικού περιεχομένου ερωτήσεις τους έναντι των απαντήσεων που τους δίνουν οι γιατροί. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ενήλικες (56%) δηλώνουν ότι δύσκολα διακρίνουν τους αληθινούς από τους ψευδείς ισχυρισμούς που μπορεί να τους δώσει το chatbot.
Βέβαια, το DebunkBot, ένα chatbot που δημιουργήθηκε από ερευνητές, κατάφερε να μεταπείσει ορισμένους χρήστες, οι οποίοι πίστευαν σε θεωρίες συνωμοσίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, το bot φέρεται να μείωσε κατά 20% κατά μέσον όρο τις πεποιθήσεις των συνωμοσιολόγων. Και γενικά, υπάρχουν διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι προκαταλήψεις της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τις απόψεις των χρηστών.
Στο μεταξύ, ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο στο ChatGPT για ψυχική υποστήριξη και θεραπεία, ενώ κατά κάποιον τρόπο η τεχνητή νοημοσύνη ήδη «οδηγεί» τα αυτοκίνητά μας,« κάνει» τη δουλειά μας και «παίζει» με τα παιδιά μας. Εαν υπάρχει όριο στη χρήση της, τότε δεν φαίνεται να έχει ακόμα τεθεί.
Κι αν οι παραπάνω χρήσεις, φαίνονται σε ορισμένους «τραβηγμένες», πρέπει να προετοιμαστούν για τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης σε ακόμα περισσότερους και σοβαρούς τομείς. Για παράδειγμα, εξετάζεται η χρήση της ΑΙ στον κλάδο της αεροπλοΐας, όπου αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν την αξιοποίησή της σε συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών και μπορεί στο μέλλον να βοηθούν τους γιατρούς μέσα στα χειρουργεία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από το The Hustle
Διαβάστε επίσης:
Στα 150 δισ. δολάρια η αποτίμηση της OpenAI – Είναι πολυτιμότερη από την Goldman Sachs
Ένας στους τρεις πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλύτερο αφεντικό από τους ανθρώπους
«Σε 10 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι 10.000 φορές πιο έξυπνη από τον άνθρωπο»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News