Life & Arts Παρασκευή 29/01/2021, 09:03
LIFE & ARTS

Ραδιοφωνική «χρονομηχανή» γεμάτη επιτυχίες

Ραδιοφωνική «χρονομηχανή» γεμάτη επιτυχίες

Κάνοντας σήμερα μια βόλτα στα μουσικά ραδιόφωνα της πόλης -για να μείνουμε στην Αθήνα- θα ακούσεις πολύ… προβλεπόμενα πράγματα. Αρχικά μπόλικες playlist αφού οι πολλών ειδών κρίσεις των τελευταίων ετών δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των πολλών μουσικών παραγωγών που θα στήσουν ζωντανά προγράμματα. Και εκεί ωστόσο που αυτά υπάρχουν, σπάνια θα ακούσει κανείς κάτι από την πρόσφατη παραγωγή που θα τον αφήσει με το στόμα ανοιχτό· η εποχή άλλωστε δεν ευνοεί ούτως ή άλλως τέτοιες αντιδράσεις.

Ραδιοφωνική «χρονομηχανή» γεμάτη επιτυχίες-1

Αντιθέτως δείτε τι συμβαίνει αν με μια φανταστική χρονομηχανή μεταφερθούμε ακριβώς 50 χρόνια πίσω, στο 1971. Στις καινούριες κυκλοφορίες, ο αντίστοιχος ραδιοφωνικός παραγωγός θα είχε να διαλέξει ανάμεσα σε τραγούδια όπως το «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin, το «Changes» του Ντέιβιντ Μπόουι, το «Imagine» του Τζον Λένον, το «Cry Baby» της Τζάνις Τσόπλιν», το «Baba O’Riley» των Who, το «Riders on the Storm» των Doors, το «Famous blue raincoat» του Λέοναρντ Κοέν και πολλά άλλα που μακραίνουν υπερβολικά τον κατάλογο. Μοιάζει απίστευτο όμως όλα αυτά τα αριστουργήματα -και τα αντίστοιχα άλμπουμ- κυκλοφόρησαν μέσα στην ίδια χρονιά, μια από τις σπουδαιότερες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας.

Με αυτά κατά νου, ο Kosmos 93,6 και Γιάννης Στεφανάκος, μας καλούν αυτό το Σάββατο (30/1) στις 2 το μεσημέρι σε μια μουσική αναδρομή μισό αιώνα πίσω, για να φανταστούμε πως θα ήταν τότε η ιδανική playlist ενός σταθμού. Οι μελωδίες μπορεί να μην είναι για όλα, όμως σίγουρα θα καλύψουν πολλά γούστα: από το «What’s going on» του Μάρβιν Γκέι μέχρι το «Blue» της Τζόνι Μίτσελ και τον «Μπάλλο» του Διονύση Σαββόπουλου, η διαδρομή είναι αρκετά μακρινή αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News