LIFE & ARTS

Στα άδυτα των δικτύων διακίνησης

Στα άδυτα των δικτύων διακίνησης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή (22/1) στο κανάλι του National Geographic, το οποίο στη χώρα μας είναι διαθέσιμο μέσω των συνδρομητικών Cosmote TV, Nova, Vodafone TV και Wind Vision. Η «Διακίνηση με τη Μαριάνα φαν Ζέλερ» είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα άδυτα των πιο επικίνδυνων, παράνομων αγορών του πλανήτη. Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος ερευνά σε βάθος τις περίπλοκες και συχνά βίαιες επιχειρήσεις των κυκλωμάτων διακίνησης ουσιών αλλά και όπλων, αναβολικών, πλαστογραφημένων αντικειμένων, ακόμα και ανθρώπων.

Καθεμιά από τις κατηγορίες της έρευνας ενσωματώνεται και σε ένα από τα οκτώ επεισόδια της σειράς που βουτά με τόλμη στον υπόκοσμο, για να καταλήξει σε μερικά ενδιαφέροντα, πολλές φορές και αναπάντεχα συμπεράσματα. Οπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι άνθρωποι που εμπλέκονται ή διοικούν τέτοια κυκλώματα, μοιάζουν πολύ περισσότερο με εμάς τους υπόλοιπους από όσο φανταζόμαστε ή θέλουμε να πιστεύουμε.

Πάνω από όλα η «Διακίνηση» αποτελεί μια περιπετειώδη αποστολή σε μέρη που σπανίως παρουσιάζονται στην κάμερα, χαρίζοντας μια εκ του σύνεγγυς ματιά στο αληθινό πρόσωπο του εγκλήματος. Η πορεία της Μαριάνα συμπεριλαμβάνει συναντήσεις με κάθε λογής κόσμο, από διακινητές τίγρεων και πλαστογράφους μέχρι αστυνομικούς και πρώην απατεώνες που τώρα έχουν περάσει στην άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί σφαιρικά μια ολόκληρη παραοικονομία, η οποία έχει αξία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ίδια η δημοσιογράφος επισημαίνει τα εξής: ««Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ενθουσιασμένη που μοιράζομαι την σειρά με τους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι οι μαύρες αγορές βρίσκονται παντού γύρω μας, κρυμμένες σε κοινή θέα. Αυτό

που με συναρπάζει περισσότερο είναι το πώς φυσιολογικοί, νομοταγείς άνθρωποι – σαν και εμάς – εισχωρούν σε αυτούς τους εγκληματικούς κόσμους». Είναι χαρακτηριστικό πως η ίδια έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 15 ετών ερευνώντας αυτή την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας και του εμπορίου.

Η «Διακίνηση με την Μαριάνα φαν Ζέλερ» προβάλλεται στις 9.50 μ.μ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News