Life & Arts Πέμπτη 25/05/2023, 08:16
LIFE & ARTS

Εμφυτεύματα εγκεφάλου επέτρεψαν σε παράλυτο να περπατήσει ξανά

Εμφυτεύματα εγκεφάλου επέτρεψαν σε παράλυτο να περπατήσει ξανά

Ένας παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει ξανά χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, χάρη σε ηλεκτρονικά εμφυτεύματα εγκεφάλου, που όπως λέει, άλλαξαν τη ζωή του.

Ο Gert-Jan Oskam, ένας 40χρονος Ολλανδός, έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα με το ποδήλατο πριν από 12 χρόνια.

Τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μεταδίδουν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια του μέσω ενός δεύτερου εμφυτεύματος στη σπονδυλική στήλη του.

Το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά μια κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για τη σπονδυλική στήλη του Ηνωμένου Βασιλείου το χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό».

«Νιώθω σαν μικρό παιδί που μαθαίνω να περπατάω ξανά», είπε ο Oskam στο BBC. Πλέον, μπορεί επίσης να σταθεί και να ανέβει σκάλες.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τώρα μπορώ να σηκωθώ και να πιώ μια μπύρα με τον φίλο μου. Είναι μια χαρά που πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται».

Το ιατρικό επίτευγμα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από Ελβετούς ερευνητές. Η καθηγήτρια Jocelyne Bloch, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, είναι η νευροχειρουργός που πραγματοποίησε την ευαίσθητη χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή των εμφυτευμάτων. Τονίζει, ωστόσο, ότι το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε βασικό ερευνητικό στάδιο και απέχει πολλά χρόνια από το να είναι διαθέσιμο σε παράλυτους ασθενείς.

 «Το σημαντικό για εμάς δεν είναι απλώς να κάνουμε μια επιστημονική δοκιμή, αλλά τελικά να δώσουμε περισσότερη πρόσβαση σε περισσότερα άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού που έχουν συνηθίσει να ακούν από γιατρούς ότι πρέπει να συνηθίσουν στο γεγονός ότι δεν θα περπατήσουν ποτέ ξανά», λέει στο BBC.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News