Life & Arts Παρασκευή 8/01/2021, 15:34
LIFE & ARTS

Στον αέρα και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

Στον αέρα και πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

Δεν είναι σίγουρο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, που αναβλήθηκαν πέρυσι, θα μπορέσουν τελικά να πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι, δήλωσε ο Ντικ Πάουντ, ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς το Τόκιο κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της πανδημίας.  

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί ο ελέφαντας που συνεχίζει να είναι στο δωμάτιο θα είναι η άνοδος των κρουσμάτων του ιού», είπε ο Πάουντ στο BBC, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική της έναρξης των Αγώνων στις 23 Ιουλίου.  

Οι διοργανωτές και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ επιμένουν ότι οι Αγώνες, που αναβλήθηκαν για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν φέτος, καθώς συμφωνούν ότι δεν γίνεται να αναβληθούν για δεύτερη φορά.

Όμως, το Τόκιο βρίσκεται στο επίκεντρο του τρίτου κύματος που πλήττει την Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα και τρεις γειτονικοί νομοί να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να συνεχιστούν και πέραν του Φεβρουαρίου, καθώς το Τόκιο ανακοίνωσε χθες 2.447 νέα κρούσματα, τα οποία ήταν νέο ρεκόρ και 50% υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα.

Παρότι η Ιαπωνία τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, με 3.900 θανάτους επί πληθυσμού 126 εκατομμυρίων, εντούτοις δεν αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζει τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής παρά το Φεβρουάριο, το νωρίτερο. Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα ακολουθήσουν από το Μάρτιο, σε μία χώρα που είναι παραδοσιακά επιφυλακτική απέναντι στους εμβολιασμούς.

Οι ανησυχίες ότι οι ξένοι αθλητές, οι θεατές και οι επίσημοι που θα καταφθάσουν στο Τόκιο θα προκαλέσουν έξαρση των κρουσμάτων, καθώς και το αυξανόμενο κόστος που συνεπάγονται οι καθυστερήσεις, έχουν στρέψει την κοινή γνώμη στη χώρα κατά των Αγώνων. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 63% των Γιαπωνέζων τάσσεται υπέρ μίας ακόμα αναβολής ή και ακύρωσης των Ολυμπιακών.

Η οργανωτική επιτροπή Tokyo 2020 θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τους «Covid-safe» Ολυμπιακούς το  Μάρτιο, όταν 10.000 δρομείς θα αρχίσουν μία λαμπαδηδρομία διάρκειας 121 ημερών σε όλη τη χώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News