Life & Arts Παρασκευή 8/01/2021, 13:18
LIFE & ARTS

«Αΐντα» κατευθείαν από την Σκάλα του Μιλάνου

«Αΐντα» κατευθείαν από την Σκάλα του Μιλάνου

Η αλήθεια είναι πως ελάχιστα επί σκηνής θεάματα μπορούν να συγκριθούν με την εμπειρία της ζωντανής όπερας, ιδιαίτερα όταν αυτή παρουσιάζεται σε μια μεγάλη παραγωγή με σπουδαίους ερμηνευτές. Επειδή ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει αυτή τη στιγμή με μακρινή… φιλοδοξία για το κοινό σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, βολευόμαστε προς το παρόν με τις διαδικτυακές προβολές παλαιών αλλά και καινούριων παραστάσεων. Τουλάχιστον είναι σημαντικό αυτές να αξίζουν τον κόπο -και το κόστος- όπως συμβαίνει με την «Αΐντα», την οποία φέρνει στη χώρα μας από σήμερα και για τρεις ημέρες το Christmas Theater On Line, κατευθείαν από την Σκάλα του Μιλάνου. 

Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία του περίφημου Φράνκο Τζεφιρέλι, με την Ορχήστρα, την Χορωδία και το Μπαλέτο του Θεάτρου της Σκάλας να αναλαμβάνουν δράση επί σκηνής προκειμένου να παρουσιάσουν, όπως του πρέπει, το διάσημο έργο του Τζουζέπε Βέρντι. Φέτος άλλωστε η «Αΐντα» συμπληρώνει 150 χρονιά ζωής, από την πρεμιέρα της στις 24 Δεκεμβρίου 1871 στην Χεδιβική Όπερα του Καΐρου. Η τελευταία, με αρχιτεκτονικό πρότυπο την Σκάλα του Μιλάνου αλλά κατασκευασμένη με βασικό υλικό το ξύλο, εγκαινιάστηκε εκείνη την εποχή λίγες μέρες πριν από την διώρυγα του Σουέζ και ο τότε αντιβασιλέας της χώρας είχε παραγγείλει ένα έργο αρχαιοαιγυπτιακής θεματολογίας για την περίσταση.

Η δράση όντως εκτυλίσσεται στην χώρα του Νείλου, την εποχή της ισχύος των Φαραώ. Η Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας αναπτύσσει αντιζηλία με την Αμνέριδα, κόρη του Φαραώ, για τον έρωτα του στρατηγού Ρανταμές, με τον ανταγωνισμό τους να παίρνει τραγική τροπή. Η μοναδική όπερα αποτελείται από τέσσερις πράξεις και παρουσιάζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι, βασισμένο σε σενάριο του Ογκίστ Μαριέτ. Θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπότιτλους.

«Αΐντα» κατευθείαν από την Σκάλα του Μιλάνου-1

Η σημερινή προβολή ξεκινά στις 8 μ.μ., ενώ το Σαββατοκύριακο οι μεταδόσεις είναι διπλές, στις 4 μ.μ. και στις 8 μ.μ. Τιμή κωδικού 15 ευρώ, προπώληση στα 2117701700, viva.gr και christmastheater.gr.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News