LIFE & ARTS

Ο Ενιο Μορικόνε θα ζει για πάντα (και) στη Λάρισα

Ο Ενιο Μορικόνε θα ζει για πάντα (και) στη Λάρισα

Μπορεί ο εμβληματικός συνθέτης κινηματογραφικής -και όχι μόνο- μουσικής, Ενιο Μορικόνε, να έφυγε από την ζωή τον περασμένο Ιούλιο, η μνήμη ωστόσο που επιβιώνει μέσα από τα σπουδαία έργα του θα είναι παντοτινή. Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχαστεί σε μια γωνιά της Ελλάδας, στη Λάρισα, εκεί όπου ο μοναδικός παγκοσμίως Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ενιο Μορικόνε συνεχίζει να τιμά τον Ιταλό δημιουργό και να κοινωνεί το έργο του στις νεότερες γενιές. Σε αυτή την κατεύθυνση αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες μια καινούρια αφιερωματική δημόσια τοιχογραφία στην πόλη -συγκεκριμένα στην οδό Μ. Αλεξάνδρου- με θέμα την συγκινητική ταινία «Σινεμά, ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε.

 Ως γνωστόν, η μουσική του Μορικόνε αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά του κλασικού σήμερα φιλμ, συμβάλλοντας καθοριστικά στο νοσταλγικό ταξίδι του πρωταγωνιστή και μαζί του θεατή, σε μια εποχή ρομαντισμού και αθωότητας. Ο Σύλλογος λοιπόν, σε συνεργασία με την ομάδα URBANACT και με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέθεσε την τοιχογραφία στον εικαστικό καλλιτέχνη PUPET. Το έργο, όπως διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση, αφιερώνεται ειδικά στην σύζυγο του συνθέτη, Μαρία Τρα βία Μορικόνε καθώς και στον Τζουζέπε Τορνατόρε.

 «Η ιδιαίτερη εικονογραφία της ταινίας, οι δονήσεις της μουσικής του Ennio Morricone και το συναίσθημα που πυροδοτεί η ίδια η ταινία και δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά ακόμα και σήμερα, αποτέλεσαν τη πηγή έμπνευσης για αυτή τη σύγχρονη δημιουργία, με σκοπό όχι μόνο να τιμήσει το έργο των δύο σημαντικών δημιουργών, αλλά και να τονίσει τις διαχρονικές αναφορές και αξίες της «υψηλής» τέχνης που εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς σύγχρονης αφήγησης και δημιουργίας», σημειώνει η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, εικαστική επιμελήτρια του Συλλόγου, σχετικά με την τοιχογραφία. Η τελευταία εικονίζει ένα χαρακτηριστικό κάδρο της ταινίας, με τον μικρό πρωταγωνιστή παρέα με τον άνθρωπο που τον μύησε στον μαγικό κόσμο του σινεμά. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη τοιχογραφία που ο Σύλλογος φιλοτεχνεί, ενώ έχει αναπτύξει και πολλές ακόμα δραστηριότητες γύρω από την ζωή και το έργο του μαέστρου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News