Life & Arts Παρασκευή 8/01/2021, 08:15
LIFE & ARTS

 Η Loewe x Studio Ghibli συλλογή θα μας χαρίσει φτερά και ζεστασιά   

 Η Loewe x Studio Ghibli συλλογή θα μας χαρίσει φτερά και ζεστασιά   

«Η ζωή είναι ένα φως που αναβοσβήνει μέσα στο σκοτάδι» έχει πει ο Hayao Miyazaki, ο διάσημος Ιάπωνας δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων (anime) που γιόρτασε πριν λίγες μέρες τα 80ά γενέθλιά του. Εκτός από σκηνοθέτης, ο Miyazaki είναι και συνιδρυτής του Studio Ghibli, της εταιρείας παραγωγής που μάς έχει χαρίσει ταινίες όπως το “Spirited Away” και το “My Neighbor Totoro” – ταινίες που φέρνουν κοντά το αρχέγονο και το σύγχρονο, τον ρεαλισμό και το υπερφυσικό, τον άνθρωπο με τη φύση, την τεχνολογία με την παράδοση. Η εμπειρία του Miyazaki από τα 80 χρόνια της ζωής του σε αυτόν τον πλανήτη, η παρατηρητικότητα και οι αναμνήσεις του, η μυθολογία του πολιτισμού του, η θέρμη και η αισιοδοξία του, η αγάπη του για το περιβάλλον και η αντίληψή του για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος έχουν χρωματίσει κάθε πινελιά και κάθε καρέ των ταινιών που έχει σκηνοθετήσει. 

Το σύμπαν που έχουν δημιουργήσει ο Miyazaki και το Studio Ghibli δεν περιορίζεται μόνο στα σκίτσα – ζωγραφισμένα στο χέρι με παραδοσιακές τεχνικές για τα περισσότερα anime που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος – και στις οθόνες μας, αλλά ξεγλιστράει μέσα από αυτά, γίνεται μέρος με το σύμπαν στο οποίο κατοικούμε όλοι εμείς και μένει χαραγμένο ανεξίτηλα στις αναμνήσεις μας. Όπως οι πρωταγωνιστές κουβαλούν τον κόσμο μέσα τους όπου κι αν βρίσκονται, έτσι κι εμείς δεν μπορούμε παρά να κουβαλάμε για πάντα μέσα μας την ομορφιά και τα νοήματα των ταινιών τους. Ίσως, λοιπόν, η συνεργασία του Studio Ghibli με τον οίκο μόδας Loewe να είναι η πιο ταιριαστή των τελευταίων ετών. 

Ο ισπανικός οίκος μόδας Loewe φημίζεται για τις πολυτελείς δερμάτινες δημιουργίες του και, από όταν ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής ο Jonathan Anderson το 2013, βιώνει μία παρατεταμένη περίοδο αναγέννησης. Οι συλλογές Loewe εμπνέονται από την πραγματικότητα που βιώνουμε κάθε φορά, αλλά αποπνέουν και μία αίσθηση ελευθερίας και ελπίδας. Πατώντας γερά στη γη, ο Anderson αφουγκράζεται και ερμηνεύει όσα ζούμε, δίνοντάς μας ευρηματικά σχέδια να φορέσουμε και φτερά για να πετάξουμε. Επιπλέον, ο Anderson συνεισφέρει με κάθε συλλογή Loewe στη διατήρηση της χειροποίητης τέχνης και την ανάδειξη παραδοσιακών τεχνιτών, σαν να πιστεύει ότι με το ταλέντο και τα χέρια τους εμφυσούν ζωή σε κάθε αντικείμενο που έχει σχεδιάσει. Στη φιλμογραφία του Miyazaki υπάρχουν δύο επαναλαμβανόμενα μοτίβα: το πέταγμα στον ουρανό που λειτουργεί ως αλληγορία για την ελευθερία και η πίστη του ότι τα φυτά ή τα αδρανή αντικείμενα είναι όλα έμψυχα και ζωντανεύουν μέσα από πνεύματα. 

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που για τη νέα περιορισμένη συλλογή που κυκλοφορεί ο οίκος Loewe στις 7 Ιανουαρίου, ο Anderson επέλεξε να συνεργαστεί με το Studio Ghibli και να δημιουργήσει ρούχα και χειροποίητα αξεσουάρ – φόρο τιμής στην ταινία My Neighbour Totoro. «Έχουμε μία φυσική ανάγκη για συναισθήματα που θα ζεστάνουν την καρδιά μας αυτό το διάστημα. Όταν σκέφτομαι ποια ταινία προσφέρει τέτοια παρηγοριά, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, η πρώτη που έρχεται στο μυαλό μου είναι το My Neighbor Totoro» δήλωσε σχετικά με τη συλλογή ο Jonathan Anderson. Στην ταινία αυτή, δύο μικρά κορίτσια γίνονται φίλοι με μυστηριώδη πλάσματα που κατοικούν στο δάσος και εμείς ανακαλύπτουμε ξανά τον κόσμο μέσα από όσα βλέπουν, μαθαίνουν και νιώθουν. Η αισιοδοξία της μάς αφήνει με μία – πολύτιμη για την εποχή μας – αίσθηση ελευθερίας και η ζεστασιά της είναι τόσο απτή και ανάγλυφη, όσο η αίσθηση όταν περάσεις το χέρι σου πάνω από μία Loewe x Totoro τσάντα, γεμάτη με ονειρικά πλάσματα, φτιαγμένη με αγάπη και από λινό ύφασμα με κεντητές και δερμάτινες λεπτομέρειες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News