Life & Arts Τρίτη 25/04/2023, 12:05
LIFE & ARTS

Καταρρέει ο μύθος του απόλυτου comfort food: Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν κατάθλιψη;

Καταρρέει ο μύθος του απόλυτου comfort food: Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν κατάθλιψη;

Λιπαρές και παχυντικές, οι τηγανητές πατάτες είναι για πολλούς ο ορισμός του comfort food. Όμως νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει έως και αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική υγεία.

Πρόκειται για μελέτη την οποία πραγματοποίησε μία ομάδα επιστημόνων στην Κίνα, οι οποίοι βρήκαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και ιδιαίτερα τηγανητής πατάτας συνδέεται με κίνδυνο άγχους υψηλότερο κατά 12% και κατάθλιψης κατά 7%.

Η σύνδεση με τους υψηλότερους αυτούς κινδύνους, σε σχέση με τα άτομα που δεν τρώνε τηγανητά φαγητά, ήταν μάλιστα εντονότερη ανάμεσα στους νέους.

Εως τώρα, τα τηγανητά φαγητά θεωρούνταν παράγοντες ρίσκου κυρίως για την παχυσαρκία και την υψηλή πίεση. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ανοίγουν έναν δρόμο για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης τηγανητών για την ψυχική υγεία», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS, σύμφωνα με το CNN.

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν τα τηγανητά φαγητά προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας ή εάν τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στρέφονται συχνότερα στα τρόφιμα αυτά.

Η έρευνα μελέτησε 140.728 άτομα κατά τη διάρκεια 11,3 χρόνων. Αφότου αποκλείστηκαν τα άτομα που διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη τα δύο πρώτα χρόνια, συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης βρέθηκαν ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα. Ειδικά οι τηγανητές πατάτες συνδέθηκαν με 2% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό κρέας.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντας που καταναλώνουν πάνω από μία μερίδα τηγανητές πατάτες συχνά, είναι πιθανότερο να είναι νεαροί άνδρες.

Οι ερευνητές αποδίδουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στο ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που δημιουργείται κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, ειδικά στις τηγανητές πατάτες.

Διαφορετική έρευνα διαπίστωσε ότι ψάρια που εκτίθενται στην ουσία αυτή μακροπρόθεσμα, τα κάνει να παραμένουν στις πιο σκοτεινές περιοχές του ενυδρείου τους, κάτι που αποτελεί σημάδι υψηλών επιπέδων στρες στα ψάρια.

Σημειώνεται ότι το ακρυλαμίδιο δεν βρίσκεται μόνο στα τηγανητά, αλλά και στον καφέ (λόγω της διαδικασίας του καβουρντίσματος) καθώς και στο τοστ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ: Το Νο1 είναι σε όλα τα τραπέζια

Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Μία απλή κίνηση που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πώς να την κάνετε συχνότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News