Life & Arts Τρίτη 18/04/2023, 16:18
LIFE & ARTS

Πόση ώρα πρέπει να γυμναζόμαστε; Τα οφέλη για την υγεία

Πόση ώρα πρέπει να γυμναζόμαστε; Τα οφέλη για την υγεία

Παρότι όλοι ξέρουν πως η σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο οφείλει να ασκείται κανείς. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η διάρκεια της άσκησης που απαιτείται εξαρτάται από την ηλικία.

Ειδικότερα, οι υγιείς ενήλικες έως 65 ετών οφείλουν να κάνουν τουλάχιστον μισή ώρα ήπιας άσκησης επί τέσσερις ή πέντε ημέρες, φτάνοντας έτσι έως τις 2μιση ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει και εναλλακτική, με 1,25 ώρα την εβδομάδα εντατικής όμως άσκησης.

Αντιθέτως, για τα παιδιά απαιτείται τουλάχιστον μια ώρα ήπιας άσκησης την ημέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εφόσον φτάσει κανείς αυτά τα επίπεδα, μπορεί να αποτραπεί ένας στους έξι πρόωρους θανάτους, καθώς και η εμφάνιση καρδιακών ασθενειών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ προκειμένου να δει κανείς πραγματικά οφέλη, συστήνονται πέντε ώρες άσκησης κάθε εβδομάδα. Κατά την American Heart Association, εάν ασκείται κανείς τέσσερις φορές όσο το ελάχιστο απαιτούμενο όριο, τότε ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας μειώνεται κατά το ένα τρίτο. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και η λίγη άσκηση έχει σημαντικά οφέλη, αφού κατά το επιστημονικό περιοδικό BMJ το 10% των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι ενήλικες έκαναν μόλις τη μισή ώρα άσκησης που προτείνεται από τον ΠΟΥ. Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις δέκα λεπτά την ημέρα για τους ενήλικες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει επίσης δύο φορές την εβδομάδα να βάζετε στην άσκησή σας κάποιου είδους ενδυνάμωση μυών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να πάτε στο γυμναστήριο, αφού αρκεί η γιόγκα, οι πιλάτες ή ακόμη και το σήκωμα βαριάς σακούλας από το σούπερ μάρκετ. 

Η άσκηση έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία, από την ενδυνάμωση των μυών και του σκελετού, μέχρι τη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης, ακόμη και του μικροβιώματος. Ωστόσο το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως δεν κάνει αρκετή σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του 81% των ενηλίκων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο υγείας, προκειμένου να αυξήσει κανείς την εβδομαδιαία του άσκηση, μπορεί να επιλέξει το περπάτημα ή το ποδήλατο όποτε είναι δυνατόν έναντι της οδήγησης. Επίσης, είναι καλό να ανεβαίνει κανείς με τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή να κατεβαίνει μια στάση νωρίτερα στο λεωφορείο ή στο μετρό. Τέλος, μπορεί να καθιερώσει τη βόλτα μετά το φαγητό. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση: Υπέρβαρος περισσότερος από το μισό πληθυσμό έως το 2035

Βαριέστε το γυμναστήριο; Πόσο κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία η έλλειψη άσκησης

Μπορούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν την ηλικία των 120; Νέα έρευνα λέει ναι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News