LIFE & ARTS

Η Κόμπρα επιτίθεται ξανά (περιέχει spoiler)

Η Κόμπρα επιτίθεται ξανά (περιέχει spoiler)

Ο Μιγκέλ είναι σε κώμα και παλεύει για τη ζωή του. Ο Ρόμπι αγνοείται και τον ψάχνει η αστυνομία. Η Σαμ προσπαθεί να ξεπεράσει τον φόβο της επίθεσης. Η κοινότητα του All Valley έχει στραφεί εναντίον του Τζόνι και του Ντάνιελ για την επίθεση και το ατύχημα στο σχολείο των παιδιών και ο μόνος που «κερδίζει» πόντους στο τερέν του καράτε είναι ο Κριζ.

Κάπως έτσι ξεκινά η τρίτη σεζόν του «Κόμπρα Κάι», της τηλεοπτικής σειράς του Νετφλιξ που ζωντανεύει ξανά τον θρύλο του «Καράτε Κιντ» της δεκαετίας του ’80. Η σειρά βρίσκει τους πρωταγωνιστές τρεις δεκαετίες μετά το πρωτάθλημα καράτε του All Valley που κέρδισε ο Ντάνιελ Λαρούσο (Ραλφ Μάτσιο) με τη βοήθεια του δασκάλου του, Μιγιάγκι (Πατ Μορίτα) απέναντι στον νταή του σχολείου Τζόνι Λόρενς (Γουίλιαμ Ζάμπκα) και τον δάσκαλο του, τον βετεράνο του Βιετνάμ Τζον Κριζ (Μάρτιν Κόουβ).

Στις δύο πρώτες σεζόν βλέπουμε τι προκάλεσε στις ζωές των πρωταγωνιστών η κλωτσιά του «Γερανού», αλλά και τι προκαλεί στα παιδιά τους η αιώνια έχθρα των δύο αντιπάλων. Ο Τζόνι ξαναφτιάχνει το ντότζο του Κόμπρα Κάι, ο Ντάνιελ δημιουργεί το Μιγιάγκι – ντο αλλά το καράτε δεν μένει μόνο στους αγώνες, πάει και στο σχολείο.  

Όπως και στις πρώτες σεζόν, έτσι και στην τρίτη, η σειρά πιάνεται στο μέγιστο από τις λαβές των κλασικών, πια, ταινιών του «Καράτε Κιντ». Ο Ντάνιελ όταν βρεθεί αντιμέτωπος με προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες θα αναζητήσει το πνεύμα του Μιγιάγκι στην ιδιαίτερη πατρίδα του δασκάλου του, την Οκινάουα. Εκεί δεν θα συναντήσει μόνο την όμορφη Κούμικο (Τάμλιν Τομίτα) αλλά και τον Τσόζεν (Γιούτζι Οκουμότο), με τον οποίο μονομάχησε μέχρι θανάτου στη δεύτερη ταινία του Καράτε Κιντ.

Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται και οι αρχικοί χαρακτήρες των ταινιών που παρελαύνουν στην τηλεοπτική σειρά δεν είναι οι ίδιοι, όπως συμβαίνει και με τους πρωταγωνιστές. Ο Τσόζεν, για παράδειγμα, δεν είναι ο «κακός» της ταινίας και αποκαλύπτει στον Ντάνιελ μερικές νέες κινήσεις καράτε της οικογένειας Μιγιάγκι (ας μην ξεχνάμε ότι ο Σάτο, ο θείος του Τσόζεν, είχε εκπαιδευτεί από τον πατέρα του Μιγιάγκι), τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στα επόμενα επεισόδια.

Πίσω στο All Valley ο Τζόνι προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη του και να βοηθήσει τον Μιγκέλ για τον οποίο νιώθει υπεύθυνος. Απομακρύνεται περισσότερο από τον Ρόμπι, ο οποίος εκτίει την ποινή του στο αναμορφωτήριο και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του. Σταδιακά, τα ντότζο γίνονται τρία και ο Κριζ – για τον οποίο μαθαίνουμε την ιστορία της ζωής του που δεν είναι λιγότερο δραματική – δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Οι φαν θα χαρούν με την επιστροφή της Αλι (Ελίζαμπεθ Σου), η οποία είχε προαναγγελθεί στη δεύτερη σεζόν, καθώς έτσι κλείνει ο κύκλος των τριών βασικών πρωταγωνιστών.

Η σειρά ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή που την εκτόξευσε στην κορυφή του Νέτφλιξ και αυτή τη φορά. Η συνάντηση με τους παλιούς πρωταγωνιστές, τα αποσπάσματα από τις αυθεντικές ταινίες, η ανάλυση των βασικών χαρακτήρων και η δημιουργία μιας πιο ρεαλιστικής ατμόσφαιρας, όπου το καλό και το κακό συνυπάρχουν σε μια γκρίζα περιοχή χωρίς βεβαιότητες ικανοποιεί τους παλιούς φαν των ταινιών. Για όσους δεν έχουν δει τις ταινίες και τους νεότερους το Κόμπρα Κάι θίγει έντονα το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, της φιλίας, της ανατροφής των παιδιών, τις δυσκολίες των μονογονεϊκών οικογενειών, του εφηβικού έρωτα, με αρκετές δόσεις καράτε. Υπάρχουν αρκετές φλύαρες στιγμές αλλά η ιστορία και οι ανατροπές της πλοκής κερδίζουν στα σημεία. Ο Τζόνι (Γουίλιαμ Ζάμπκα) αναδεικνύεται και πάλι ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας και ο πιο αδικημένος τα τελευταία 30 χρόνια.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News