Life & Arts Σάββατο 4/03/2023, 12:35
LIFE & ARTS

Ύπνος: Γιατί θυμόμαστε μόνο κάποια από τα όνειρά μας;

Ύπνος: Γιατί θυμόμαστε μόνο κάποια από τα όνειρά μας;

Εδώ και χιλιετίες, τα όνειρα έχουν ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο μυαλό. Μόλις οι άνθρωποι άρχισαν να να γράφουν, κατέγραφαν τα όνειρά τους. Παρότι όμως περνάμε χιλιάδες ώρες ύπνου στη διάρκεια της ζωής μας, θυμόμαστε μόνο ορισμένα όνειρα και συχνά αρκετή ώρα αφότου ξυπνήσουμε.

Ορισμένα όνειρα είναι μάλιστα εξαιρετικά έντονα ή και δυσάρεστα, γεγονός το οποίο μπορεί να συνδέεται με τα άγχη της καθημερινότητας. Όταν όμως διαταράσσουν τον ύπνο και μάλιστα συχνά μπορεί και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.

Έντονα όνειρα

Είτε θυμόμαστε τα όνειρα είτε όχι, ονειρευόμαστε σε κάθε ύπνο. Παρότι τα όνειρα μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο, τα πιο «ζωντανά» συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, επειδή τότε αυξάνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα σε επίπεδα συγκρίσιμα με όταν είμαστε ξύπνιοι. Μάλιστα, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι ακόμη πιο ενεργές, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου, τα οποία ελέγχουν τη μνήμη και τα συναισθήματά μας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μπορεί να ασκούν τόσο μεγάλη επίδραση. 

Εφιάλτες

Όσο πιο εντυπωσιακό και έντονο είναι το όνειρο, τόσο πιο πιθανό είναι να το θυμάστε, δήλωσε στο Business Insider ο Alan Eiser, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan και σύμβουλος στα Κέντρα Διαταραχών Ύπνου Ιατρικής.

Τα δυσάρεστα ή μη φυσιολογικά όνειρα είναι και συχνή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για καρδιαγγειακά, των αντικαταθλιπτικών και άλλων. Οι εφιάλτες σχετίζονται επίσης με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η ναρκοληψία, το μετατραυματικό στρες, η εγκυμοσύνη και η ανάρρωση από την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

«Όταν τα όνειρα διαταράσσουν αισθητά έναν καλό ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα», μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία δήλωσε ο Δρ Temitayo Oyegbile- Chidi, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας, επιληψίας και ιατρικής ύπνου στο UC Davis School of Medicine, αναφερόμενος στα διαυγή όνειρα (lucid dreaming).

Πώς να ξεπεράσετε τους έντονους εφιάλτες

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη των εφιαλτών είναι ο επαρκής ύπνος και η καθοδηγούμενη άσκηση χαλάρωσης πριν τον ύπνο, η λεγόμενη «γιόγκα ύπνου». Εάν οι εφιάλτες εξακολουθούν να εμφανίζονται και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε ειδικοί προτείνουν να εστιάζετε σε πράγματα στον περιβάλλοντα χώρο, όπως τα αντικείμενα στο δωμάτιό ή το χρώμα των κουβερτών. Έτσι υπενθυμίζει κανείς στον εαυτό του ότι είναι ξύπνιος και ασφαλής. Αν αυτό δεν βοηθήσει, τότε συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό και η παρακολούθηση συγκεκριμένων θεραπειών ύπνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από business insider

Διαβάστε επίσης:

Όχι δεν είστε τεμπέληδες: Να γιατί δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Ύπνος: Αυτό το λάθος που κάνουμε όλοι βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ο κανόνας του οχτάωρου καταργείται: Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS