Life & Arts Δευτέρα 13/03/2023, 07:36
LIFE & ARTS

Τυχερές οι χώρες της Μεσογείου: Να τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο

Τυχερές οι χώρες της Μεσογείου: Να τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, αυξάνει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που συνδέονται με την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, και μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες θεωρούνται τυχεροί σε ό,τι αφορά την ηλιοφάνεια, καθώς εκτιμάται κατά μέσον όρο ότι η χώρα έχει τουλάχιστον 250 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο.

Παράλληλα, νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η σωστή έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτρέψει την μία στις έξι περιπτώσεις εμφάνισης άνοιας. Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, υπάρχει σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της άνοιας. 

Ειδικότερα, προκύπτει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας. Βέβαια, όπως διαπιστώνει η έρευνα, εξίσου αποδοτική με την έκθεση στον ήλιο είναι και η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D.

Τα στοιχεία

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσαν υγειονομικά στοιχεία 300.000 Βρετανών. Βάσει αυτών κατέληξαν ότι το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα είχε αποφευχθεί με υγιή επίπεδα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D σχετίζεται με πολλά οφέλη, όπως η υγεία των οστών, η μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ο περιορισμός των μολύνσεων και η μείωση των φλεγμονών. 

Σημειώνεται πως δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια, αλλά μέχρι στιγμής μία σειρά ερευνών καταδεικνύει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπάρχουν τρεις τρόποι να αυξήσετε το επίπεδο της βιταμίνης D στο σώμα σας. Πρώτον, μπορείτε να τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας και κρόκους αυγού. Δεύτερον, μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών και τρίτον να εκτίθεστε με μέτρο περισσότερο στον ήλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Όχι δεν είστε τεμπέληδες: Να γιατί δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Αυτή η γυναίκα έζησε 122 χρόνια – Τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Η αλήθεια για την καφεΐνη: Πώς επηρεάζει ο καφές το σώμα μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS