Life & Arts Πέμπτη 2/03/2023, 07:44
LIFE & ARTS

Λένε όχι σε διαζύγια και ακριβά αυτοκίνητα: Πώς «ζουν» τη μέση ηλικία οι millennials

Λένε όχι σε διαζύγια και ακριβά αυτοκίνητα: Πώς «ζουν» τη μέση ηλικία οι millennials

Κάποιοι millennials έχουν ήδη περάσει το «κατώφλι» των 40, αλλά εκατομμύρια ακόμη πρόκειται να μπουν μέσα στην επόμενη δεκαετία στη νέα ηλικιακή κατηγορία, η οποία όμως έχει λιγότερα χρήματα και πολύ διαφορετικές προτιμήσεις στον τρόπο ζωής σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Κατ’ αρχάς, ήδη η διάθεση κατά τη λεγόμενη «μέση ηλικία» έχει αλλάξει, όπως φαίνεται από περυσινή έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (ΝΒΕR) των ΗΠΑ, η οποία διαπίστωνε ότι στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα καταγράφεται μία έντονη κρίση μέσης ηλικίας με μεγάλη κόπωση, αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών, προβλήματα ύπνου, εθισμό στο αλκοόλ και κατάθλιψη. Στο πλαίσιο αυτό, οι millennials που περνούν τα 40 δεν θέλουν, ούτε όμως και μπορούν, να φερθούν όπως είχαν φερθεί οι παππούδες τους.

Ειδικότερα, οι millennials (27 έως 42 ετών αυτή τη στιγμή) έχουν κατά μέσον όρο λιγότερα χρήματα σε σχέση με όσα είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους μπαίνοντας στα 40. Οι μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό είναι χαμηλότεροι, ενώ βαρύνονται με μεγαλύτερα έξοδα για τη φροντίδα των παιδιών και για υπηρεσίες. Επομένως, το κλισέ της αγοράς ενός σπορ αυτοκινήτου ή μίας μεγάλης μοτοσικλέτας μετά τα 40 μπορεί να μην είναι εφικτό για τους millennials. Σύμφωνα με έρευνα της Fed από το 2018, οι millennials – στις ΗΠΑ τουλάχιστον – έχουν σχετικά κοινά γούστα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, ακόμη και το φαγητό. Ξοδεύουν όμως λιγότερα χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες, απλούστατα διότι έχουν λιγότερα χρήματα.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές στα γούστα. Ενδεικτικά, οι millennials φαίνεται να βάζουν υψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων τους τις ολοκληρωμένες εμπειρίες (εξ ου και αποκαλείται η «γενιά των εμπειριών), όπως τα ταξίδια, τις συναυλίες και γενικά τη διασκέδαση σε βάρος υλικών αγαθών. Έτσι, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στις εμπειρίες συνολικά, οι millennials είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν να κάνουν διακοπές πολλών ημερών μετά τα 40, παρά να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο για παράδειγμα.

Ένα άλλο κλισέ για τους μεσήλικες είναι ότι παίρνουν διαζύγια, ένα ακόμη δύσκολο σημείο για τους millennials, διότι απλούστατα παντρεύονται λιγότερο. Ενδεικτικά, έρευνα του 2020 από την Pew Research καταλήγει ότι το 44% των millennials είναι παντρεμένοι ή πιθανό να παντρευτούν έναντι του 53% της Gen X (43-57 ετών), του 61% των Boomer (58-77 ετών) και του 81% στους άνω των 78 ετών.

Σύμφωνα με το Business Insider, αυτό ενδέχεται να ευθύνεται εν μέρει και για τα χαμηλότερα ποσοστά παιδιών σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Βέβαια, ελλείψει υποχρεώσεων για τη φροντίδα των παιδιών, οι millennials θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν τις «ανέσεις», οι οποίες κατά παράδοση συνοδεύουν τη ζωή μετά τα 40. Κι όμως, οι μικρότερες – κατά μέσον όρο – οικογένειες των millennials τούς επιτρέπουν να αναβάλουν την αγορά αυτοκινήτου ή να τηλεργαστούν και να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη ευελιξία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Σε ποια ηλικία θεωρείστε μεσήλικας; Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά

Η κρίση μέσης ηλικίας είναι πραγματικότητα – Και είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζετε

Πώς μπορεί ένας 45χρονος να γίνει ξανά 18; Θα σας κοστίσει 2 εκατ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News