Life & Arts Τετάρτη 25/01/2023, 14:44
LIFE & ARTS

Η μία λέξη που χρειάζεται για μια επιτυχημένη σχέση – Ψυχολόγοι μελέτησαν 20.000 ζευγάρια

Η μία λέξη που χρειάζεται για μια επιτυχημένη σχέση – Ψυχολόγοι μελέτησαν 20.000 ζευγάρια

Ένα ζευγάρι ψυχολόγων, η Δρ. Τζούλι και ο Δρ. Τζον Γκότμαν, μελέτησαν περισσότερους από 40.000 συντρόφους (δηλαδή πάνω από 20.000 ζευγάρια) οι οποίοι είχαν αποφασίσει να συμβουλευτούν ειδικό για τη σχέση τους και κατέληξαν στο ένα κοινό στοιχείο το οποίο λείπει περισσότερο από τις σχέσεις σήμερα.

Παρ΄όλο που η κάθε σχέση είναι μοναδική, με τις δικές της προκλήσεις, υπάρχει ένα πράγμα που καλό θα ήταν να υπάρχει σε όλα τα ζευγάρια. Η εκτίμηση. 

Άλλωστε καθένας θέλει να νιώθει ότι τον εκτιμούν και πως αναγνωρίζονται οι προσπάθειές του. Με άλλα λόγια δεν θέλει να νιώθει αόρατος. 

Σύμφωνα λοιπόν με τους δύο ψυχολόγους, η νούμερο 1 φράση στις επιτυχημένες σχέσεις είναι το: «Ευχαριστώ». Οι Γκότμαν μάλιστα επισημαίνουν πως σε μία σχέση και οι δύο σύντροφοι πρέπει να χτίζουν την κουλτούρα της εκτίμησης. 

Πρέπει δηλαδή να είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τόσο τα πράγματα που κάνουν σωστά οι σύντροφοί μας, όσο κι αυτά που κάνουν λάθος. 

Αυτό σύμφωνα με τους δύο ειδικούς είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι εύκολο κάποιος να πέσει στην παγίδα και να βλέπει μόνο όσα ο σύντροφος του ΔΕΝ του προσφέρει. 

«Ουσιαστικά δημιουργείται ένα αφήγημα όπου εσείς είστε αυτός που καταβάλλει όλη την προσπάθεια και θεωρείτε πως ο άλλος δεν κάνει τίποτα. Ωστόσο αυτό είναι μία τοξική νοοτροπία», αναφέρουν οι Γκότμαν, επισημαίνοντας πως ένας σύντροφος πρέπει να ανιχνεύει τα θετικά και να λέει «ευχαριστώ», ενώ αν δεν υπάρχουν όσα θα ήθελε να προχωρά σε συζήτηση ή να συμβουλεύεται κάποιον ειδικό. 

Πώς να αποκτήσετε τη νοοτροπία της εκτίμησης

Οι ίδιοι θεωρούν πως, ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι λέμε ευχαριστώ καθημερινά σε πολλούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά (από αυτόν που μας ετοιμάζει τον καφέ, μέχρι εκείνον που μας κρατά την πόρτα) και να ξεχνάμε να ζητάμε «ευχαριστώ» από τους δικούς μας ανθρώπους. 

Επομένως ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο όσα κάνει ο άλλος για εμάς και να το εκφράζουμε με δύο και μόνο λέξεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που θα επιτύχουν: Οι 5 φράσεις που πρέπει να λέτε

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο; Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Γιατί οι παντρεμένοι σε λίγο θα αποτελούν μειοψηφία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS