Green Economy Παρασκευή 13/01/2023, 08:27
GREEN ECONOMY

Η ΡΑΕ εισάγει νέους δείκτες αξιολόγησης του ΑΔΜΗΕ

Η ΡΑΕ εισάγει νέους δείκτες αξιολόγησης του ΑΔΜΗΕ

Νέα εργαλεία αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του ΑΔΜΗΕ εισάγει η ΡΑΕ προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του διαχειριστή και την εξυπηρέτηση της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Στον κώδικα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενσωματώνει κύριους δείκτες αξιολόγησης (KPIs) που συνδέονται με την ασφάλεια εφοδιασμού, την ποιότητα της τροφοδοσίας και τη διαθεσιμότητα της δυναμικότητας του συστήματος, τους οποίους και θα λαμβάνει υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου ρυθμιζόμενου εσόδου του διαχειριστή. Οσον αφορά τον τομέα της διείσδυσης των ΑΠΕ, η Αρχή υιοθέτησε κύριο δείκτη απόδοσης για την παρακολούθηση της χρονικής εξέλιξης των σωρευτικών περικοπών ισχύος ΑΠΕ, εξετάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επίδρασή τους στην ανάπτυξη του συστήματος σε συνδυασμό με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος.

Σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης, η ΡΑΕ υιοθέτησε διαδεδομένους στη διεθνή πρακτική στατιστικούς δείκτες σφάλματος για την ακρίβεια προβλέψεων, εν προκειμένω για την παρακολούθηση των προβλέψεων που δημοσιεύει καθημερινά ο διαχειριστής ΕΣΜΗΕ για τη συνολική ζήτηση και την παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ. Με αυτούς τους δείκτες η ΡΑΕ επιδιώκει τη βελτίωση της επίδοσης του ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά τα μοντέλα και τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί για τις σχετικές προβλέψεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των προβλέψεων του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση και την παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώνουν τις προσφορές τους στην αγορά της επόμενης ημέρας οι παραγωγοί των συμβατικών μονάδων.

Στόχος του ελέγχου των αποκλίσεων με βάση τους σχετικούς δείκτες είναι να περιοριστεί ο όγκος των απαιτούμενων πρόσθετων ενεργειών εξισορρόπησης, συγκρατώντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης που επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού προσδιορίστηκαν δείκτες που επιτρέπουν τον έλεγχο της απόδοσης του συστήματος ως προς την τροφοδότηση των καταναλωτών με ηλεκτρική ισχύ στα σημεία σύνδεσης και επομένως την ικανοποίηση των προσδοκιών του τελικού πελάτη. Με ακόμη έναν δείκτη θα μετριέται η απόδοση του ΑΔΜΗΕ στη βελτίωση των απωλειών του συστήματος.

Ο δείκτης θα εστιάζει στην παρουσίαση της τιμής των απωλειών του συστήματος ανά μήνα κάθε έτους αναφοράς σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα έτη. Καθοριστικής σημασίας για τη διείσδυση των ΑΠΕ είναι και ο δείκτης μέτρησης της διαθεσιμότητας του συστήματος. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ο εν λόγω δείκτης θα συμβάλει στην παρακολούθηση της αξιοπιστίας του συστήματος και της δυνατότητας χρήσης των υποδομών του για την έγχυση ενέργειας όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής, όπως επίσης και στην τροφοδότηση ενέργειας όσον αφορά τον διαχειριστή δικτύου, τους καταναλωτές υψηλής τάσης και τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ή αντλησιοταμίευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News