Green Economy Τετάρτη 11/01/2023, 17:20
GREEN ECONOMY

Ακριβότερη η κατοχή ακινήτου λόγω κλιματικής αλλαγής

Ακριβότερη η κατοχή ακινήτου λόγω κλιματικής αλλαγής

Μπορεί οι συστάσεις του ΟΟΣΑ να μην είναι δεσμευτικές για την Ελλάδα όμως η «κατεύθυνση» που δίδεται θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς αποκαλύπτει και τις συζητήσεις που γίνονται με τα επιτελεία πίσω από τις κλειστές πόρτες. Αν λοιπόν επιχειρηθεί η ανάγνωση πίσω από τις γραμμές, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το κόστος και για την κατασκευή ενός ακινήτου και για τη συντήρησή του, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά.

Αν κάποιο συμπέρασμα έχει προκύψει από την ενεργειακή κρίση, αυτό είναι ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μην εκτεθεί το νοικοκυριό και στο μέλλον σε κινδύνους υπερχρέωσης, είναι να περιορίσει τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας. Πώς θα συμβεί αυτό; Ο ΟΟΣΑ προτείνει από την αύξηση των τιμών των ρύπων (κάτι που σημαίνει ότι θα γίνει ακριβότερο το ρεύμα) μέχρι την υποχρεωτική ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι του κινδύνου των φυσικών καταστροφών.

Αν δει κανείς την ουσία των προτάσεων θα αντιληφθεί ότι αυτό που πραγματικά θα αλλάξει θα είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής στην πράξη ώστε το ακίνητο να λαμβάνει υψηλότερη ενεργειακή βαθμολογία ενώ σταδιακά θα περάσουμε και σε υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με ποιο τρόπο; Οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ΕΝΦΙΑ του μέλλοντος (ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο φόρος κατοχής ακινήτων) να επηρεάζεται και από την ενεργειακή βαθμολογία του ακινήτου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καν συγκροτημένη βάση δεδομένων με την ενεργειακή βαθμολογία. Ωστόσο, όσο θα περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότερα ακίνητα θα αποκτούν ενεργειακή ταυτότητα η έκδοση της οποίας έχει γίνει πλέον υποχρεωτική ακόμη και για την ενοικίαση. Προς το παρόν, η ενεργειακή αναβάθμιση γίνεται με το… καλό. Δηλαδή με παροχή οικονομικών κινήτρων μέσω των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ». Σταδιακά, το «προαιρετικό» θα γίνεται στην πράξη υποχρεωτικό καθώς με διάφορους τρόπους, η κατοχή ενεργοβόρων ακινήτων θα γίνεται ακριβότερη. Αυτή είναι η τάση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους καθώς οι παρεμβάσεις είναι και δαπανηρές και χρονοβόρες… 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια, οι ενστάσεις του ΟΟΣΑ και η θέση μας στην Ευρώπη

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,8% το 2024 – Οι συστάσεις

Οι έξι αβεβαιότητες που περικυκλώνουν την ελληνική οικονομία το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News