GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Η πτώση των τιμών, το πλαφόν και η… ελληνική εξαίρεση

Φυσικό αέριο: Η πτώση των τιμών, το πλαφόν και η… ελληνική εξαίρεση

Οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν μια πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα φτάνοντας περίπου τα 80 ευρώ/MWh συμπαρασύροντας τις τιμές χονδρικής ενέργειας προς τα κάτω σε όλη την Ευρώπη, με τον ευρωπαϊκό χάρτη να έχει «πρασινίσει».

Παρόλα αυτά δεν ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα. Οι τιμές στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν αυτό το διάστημα σε υψηλά επίπεδα. Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Ενέργειας η μη εμφάνιση άμεσα των μειωμένων τιμών του φυσικού αερίου στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του προηγούμενο μήνα όταν και οι τιμές ήταν υψηλότερες πάνω από τα 100 ευρώ/MWh. Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα για τον Δεκέμβριο (μέσος όρος) ήταν φθηνότερη ακόμη και από χώρες με πυρηνική ενέργεια όπως η Γαλλία αλλά και από χώρες με οργανωμένες αγορές όπως η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Φυσικό αέριο: Η πτώση των τιμών, το πλαφόν και η… ελληνική εξαίρεση-1

Σύμμαχος ο καλός καιρός

Μπορεί ο καλός καιρός και τα υψηλά αποθέματα του φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη να έχουν βοηθήσει την κατάσταση και το φυσικό αέριο να βρίσκεται σε χαμηλές τιμές από την έναρξη της κρίσης παρόλα αυτά η αβεβαιότητα συνεχίζει να υπάρχει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το θετικό βέβαια είναι πως τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι καταφεραν να συμφωνήσουν λίγο πριν τις γιορτές σε ένα πλαφόν φυσικού αερίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου. Βέβαια υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι «κρατούν μικρό καλάθι» για τους καρπούς που μπορεί να αποφέρει το εν λόγω πλαφόν καθώς θεωρούν πως οι προϋποθέσεις του μηχανισμού είναι δύσκολες και σκληρές

Πότε θα ενεργοποιείται το πλαφόν – Οι δύο συνθήκες 

Ο μηχανισμός διόρθωσης αγοράς θα ενεργοποιείται αυτόματα εάν:

  • Η τιμή ενός μήνα για τη Διευκόλυνση Μεταβίβασης Τίτλων (TTF) υπερβαίνει τα 180 €/MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες.

Και

  • Η τιμή TTF για τον επόμενο μήνα είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα παρακολουθεί συνεχώς τις αγορές και εάν υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες θα δημοσιεύσει μια «ειδοποίηση διόρθωσης αγοράς» στον ιστότοπό του.
 
Όταν ο μηχανισμός είναι ενεργός, δεν θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση συναλλαγών που αφορούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πάνω από το λεγόμενο «δυναμικό όριο προσφοράς». Το «δυναμικό όριο προσφοράς» είναι η τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές (με βάση ένα διεθνές καλάθι κόμβων συναλλαγών LNG) συν 35 ευρώ/MWh. Εάν η τιμή αναφοράς για το LNG είναι κάτω από 143 ευρώ, το όριο δυναμικής προσφοράς θα παραμένει στο άθροισμα των 143 ευρώ και 35 ευρώ.

Όταν θα ενεργοποιείται, το όριο δυναμικής προσφοράς θα ισχύει για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες. Εάν το όριο δυναμικής προσφοράς θα είναι κάτω από 180 ευρώ/MWh για τις τελευταίες τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες, θα απενεργοποιείται αυτόματα.

Απενεργοποίηση του μηχανισμού σε έκτακτη ανάγκη 

Η Επιτροπή, η ESMA και η ACER θα παρακολουθούν και θα επανεξετάζουν διαρκώς τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς. Ανά πάσα στιγμή, όταν εκδηλωθούν κίνδυνοι για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ ή κινδύνους αυξημένης ζήτησης αερίου ή διαταραχές της αγοράς, η Επιτροπή θα εγκρίνει εκτελεστική απόφαση για την αναστολή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα αναστέλλεται ιδίως εάν η ζήτηση φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 15% σε ένα μήνα ή 10% σε δύο μήνες, οι εισαγωγές LNG μειωθούν σημαντικά ή ο όγκος συναλλαγών στο TTF μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Φυσικό αέριο: Οι τιμές επέστρεψαν στα προ πολέμου επίπεδα

Gazprom: Φέτος οι χαμηλότερες εξαγωγές αυτού του αιώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News