GREEN ECONOMY

Dirk Stenkamp (TÜV NORD): Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει 

Dirk Stenkamp (TÜV NORD): Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει 

Μπορεί στο επίκεντρο της οικονομικής επικαιρότητας να βρίσκεται η λεγόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση», ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου TÜV NORD, Δρ. Dirk Stenkamp, η πέμπτη βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει. Αντικείμενό της είναι η βιωσιμότητα και η «πράσινη ανάπτυξη» και όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και μια σειρά από προκλήσεις. 

Όπως σημειώνει ο Δρ. Stenkamp στο Money Review, μια σημαντική πρόκληση είναι το πώς ορίζονται, μετρούνται και πιστοποιούνται οι πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις. Πρόκειται για ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν όλα τα κράτη επιδοτούν άμεσα και έμμεσα τις πράσινες επενδύσεις στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σήμερα υπάρχει ένα κοινώς αποδεκτό ρυθμιστικό πλαίσιο στον ΟΗΕ αναφορικά με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα όμως, αναφέρει ο πρόεδρος της TÜV NORD, «υπάρχει ένας τεράστιος ζωολογικός κήπος και πολλά άγρια ζώα, δηλαδή ένας τεράστιος αριθμός διαφορετικών μοντέλων που μετρούν τη βιωσιμότητα». 

Ο ίδιος δίνει ως παράδειγμα την πιστοποίηση του υδρογόνου, για το οποίο όπως αναφέρει αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 100 πρότυπα και οι εταιρείες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ποιο ή ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πιστοποίηση των δράσεων που έχουν να κάνουν με αυτή τη τεχνολογία. 

Η πολυπλοκότητα και η διάσταση απόψεων μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην λειτουργία της αγοράς, ειδικά από τη στιγμή που πολλά δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια κατευθύνονται πλέον αποκλειστικά στις πράσινες επενδύσεις. Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι να εμφανίζονται και να χρηματοδοτούνται επενδύσεις που εντέλει δεν εμπεριέχουν πραγματικές «πράσινες» δράσεις, μια πρακτική που ονομάζεται “greenwashing” (σ.σ. «πράσινο ξέπλυμα»). 

«Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στα σταθερά μοντέλα και σε άλλα για τα οποία δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι εμπίπτουν σε πρακτικές “greenwhasing”», τονίζει ο Δρ. Stenkamp προσθέτοντας πως στόχος της TÜV NORD είναι να θεσπιστεί ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε ενοποιημένα πρότυπα τα οποία θα γίνουν αποδεκτά, τουλάχιστον εντός της Ευρώπης. 

Ο διεθνής ανταγωνισμός 

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση ειδικά για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Δρ. Stenkamp, είναι ο διεθνής ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει στην ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το «καμπανάκι» έρχεται από τις ΗΠΑ που έχουν βάλει μπροστά ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 390 δισ. δολαρίων στον τομέα της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας. 

Ο Δρ. Stenkamp φέρνει ως παράδειγμα και πάλι την τεχνολογία του υδρογόνου, το οποίο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιδοτείται με 3 δολάρια ανά κιλό για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρώμα του. «Δημιουργείται έτσι ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να αγοράζουν όλη την παραγωγική δυνατότητα στο κομμάτι υδρογόνου από την Ευρώπη», σημειώνει προσθέτοντας ότι ακόμη στις ΗΠΑ  με νομοθετικά κίνητρα συνδυάζουν την ανάπτυξη του υδρογόνου πολύ έξυπνα με την τοπική παραγωγή. 

«Όλα αυτά μπορεί να φέρουν την Ευρώπη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε γεωπολιτικό επίπεδο», τονίζει ακόμη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ επιδοτούν και την μηχανημάτων και παραγωγικών εγκαταστάσεων «πράσινης ενέργειας», απειλώντας να κλειδώσουν τις χώρες της Ευρώπης εκτός της πράσινης μετάβασης. Και προειδοποιεί ότι η Ευρώπη  καλείται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστρέψει τη διαμορφούμενη κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. 

Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα 

Η βιωσιμότητα αποτελεί συνέχεια της ψηφιακής επανάστασης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και θα συνεχίσει να εξελίσσεται και τα επόμενα χρόνια. Για να δείξει το μέγεθος της αλλαγής ο Δρ. Stenkamp αναφέρει το πως άλλαξε τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία των ελέγχων και των πιστοποιήσεων. 

«Με το που σταμάτησαν τα ταξίδια λόγω της πανδημίας στη TÜV Nord αναπτύξαμε ένα νέο μοντέλο ψηφιακών ελέγχων που γίνονται από απόσταση. Πλέον ο επιθεωρητής δεν απαιτείται να βρίσκεται στο σημείο που γίνεται ο έλεγχος και μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαδικασία από το σπίτι του, αξιοποιώντας τελευταίας γενιάς τεχνολογίες», σημειώνει προσθέτοντας πως οι σχετικές μεθοδολογίες είχαν ξεκινήσει να σχεδιάζονται πολλά χρόνια πριν αλλά η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης. 

«Τώρα πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα, που επιτρέπει την ψηφιακή επιθεώρηση, που μάλιστα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς επιτρέπει στον επιθεωρητή να χρησιμοποιήσει drones και άλλες τεχνολογίες ώστε να αποκτήσει πρόσβαση ακόμα και σε σημεία που δεν θα μπορούσε να ελέγξει με φυσική παρουσία», αναφέρει εκτιμώντας παράλληλα ότι αν και πλέον τα ταξίδια μπορούν να γίνουν «δεν θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα μοντέλα όταν χρησιμοποιούσαμε μόνο επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News