Green Economy Δευτέρα 26/12/2022, 14:24
GREEN ECONOMY

Μια από τις πιο μολυσμένες χώρες της Ευρώπης: Είπαν στις εγκύους να μην πάνε στη δουλειά

Μια από τις πιο μολυσμένες χώρες της Ευρώπης: Είπαν στις εγκύους να μην πάνε στη δουλειά

Έκτακτα μέτρα στα Σκόπια και τρεις ακόμα πόλεις λαμβάνει η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας, προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους από τα πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με βάση τα μέτρα, δεν πραγματοποιούνται αθλητικές εκδηλώσεις τις ημέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ άλλες υπαίθριες δραστηριότητες θα περιοριστούν. Από τη Δευτέρα, οι κατασκευαστικές εργασίες περιορίζονται σε έξι ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει συστήσει στις εταιρείες να θεωρούν δικαιολογημένες τις απουσίες από την εργασία για τις εγκύους και τα άτομα άνω των 60 ετών.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα μειώσει τη χρήση των υπηρεσιακών της οχημάτων στο μισό και διέταξε τα υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας να παρέχουν χώρους για τους άστεγους και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις κατ’ οίκον επισκέψεις σε άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν το Σάββατο μετά από πολυήμερες πιέσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, που ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Η IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα, κατέταξε την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ως την τρίτη πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο για το Σάββατο, μετά την πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ και τη Λαχόρη του Πακιστάν.

Τα επίπεδα των τοξικών σωματιδίων PM10 και PM 2,5 που μετρήθηκαν στον αέρα από την IQAir στα Σκόπια ήταν περίπου 28 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια από τις πιο μολυσμένες χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι σε αυτή τη χώρα των μόλις 2 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ως επί το πλείστον προκαλείται από τη μεγάλη χρήση ξυλόσομπων κατά τους κρύους χειμώνες, τον γηρασμένο στόλο αυτοκινήτων και την πρακτική του καψίματος απορριμμάτων.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας ενίσχυσε περαιτέρω τη χρήση σόμπας με ξύλα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News