Green Economy Πέμπτη 22/12/2022, 08:44
GREEN ECONOMY

Υδρογονάνθρακες: «Πράσινο φως» από ΣΤΕ για έρευνες στην Κρήτη

Υδρογονάνθρακες: «Πράσινο φως» από ΣΤΕ για έρευνες στην Κρήτη

«Πράσινο φως» για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος διερεύνησης των δυνητικών υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφαση που εξέδωσε στις 14 Δεκεμβρίου και αναμένεται να καθαρογραφεί για να αποκτήσει επίσημη ισχύ, απέρριψε την προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στα δύο υποθαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η προσφυγή κατατέθηκε τον Μάιο του 2019 και εκδικάστηκε τον Νοέμβριο έπειτα από πέντε συνεχόμενες αναβολές, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Με την απόφαση του ΣΤΕ αίρεται ένα σημαντικό νομικό εμπόδιο που λειτούργησε αποθαρρυντικά για τους επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια και συνέχιζε να προβληματίζει μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, αφού θα μπορούσε να ανατρέψει το θετικό περιβάλλον των τελευταίων μηνών, που χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση της παρουσίας της αμερικανικής Exxonmobil στην Κρήτη μετά την αποχώρηση της Total τον Ιούλιο και στη συνέχεια την έναρξη των δισδιάστατων ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η άρση αυτής της αβεβαιότητας αναμένεται να ενθαρρύνει περαιτέρω την είσοδο στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων και άλλων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η αμερικανική Chevron.

Οι συνεχιζόμενες ανακαλύψεις εξάλλου νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ενισχύουν τις προοπτικές ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης. Χθες, το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Το κοίτασμα «Ζευς 1» εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των Eni-total στο οικόπεδο 6 και σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις είναι δυναμικότητας 2-3 τρισ. κυβικών ποδών. Πρόκειται για την έκτη κατά σειράν ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ από την έναρξη του ερευνητικού της προγράμματος το 2011 και τη δεύτερη για το 2022 μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Κρόνος 1» τον περασμένο Αύγουστο.

«Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης “Κρόνος-1” και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια (Tcf)», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανακάλυψη «Zευς-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο τεμάχιο 6, μετά τις «Καλυψώ-1» και «Κρόνος-1», σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, έχει τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της και επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ηδη, υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και Totalenergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Νέο κοίτασμα στην Κύπρο αλλάζει τα δεδομένα

Κοίτασμα αερίου στην Κύπρο: Η σημασία του Cronos-1

Κύπρος: TotalEnergies και ENI ανακάλυψαν σημαντικό κοίτασμα αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News