Green Economy Δευτέρα 12/12/2022, 13:07
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Σε διαβούλευση ο πρώτος δασμός στον κόσμο για ρυπογόνα προϊόντα 

Ε.Ε.: Σε διαβούλευση ο πρώτος δασμός στον κόσμο για ρυπογόνα προϊόντα 

Μια πολύ σημαντική συμφωνία προσπαθεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που αν επιτευχθεί θα είναι και η πρώτη στον κόσμο στο είδος της. Ειδικότερα, αύριο είναι προγραμματισμένη συζήτηση προκειμένου να επιβάλλονται δασμοί στα προϊόντα που θεωρούνται ρυπογόνα, όπως ο σίδηρος και το τσιμέντο μια κίνηση για την οποία στις Βρυξέλλες θεωρείται ότι θα καταστεί ζωτικής σημασίας στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια εποχή με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Πέρυσι, η Ε.Ε. πρότεινε νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται η επιβολή δασμού για εκπομπές CO2 στις εισαγωγές σιδήρου, τσιμέντου, λιπασμάτων, αλουμινίου και ηλεκτρισμού. Το σκεπτικό της επιβολής αυτού του δασμού, είναι να αποτραπεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία να εισάγει φθηνότερα προϊόντα από άλλες χώρες στις οποίες όμως τα περιβαλλοντικά πρότυπα είναι λιγότερα αυστηρά.  

Σε πρώτη φάση αύριο πιθανόν να μην επιτευχθεί συμφωνία, καθώς υπάρχουν κάποιοι ευρωβουλευτές οι οποίοι θέλουν τα τέλη αυτά στις εισαγωγές να εφαρμοσθούν και σε άλλα προϊόντα όπως τα οργανικά χημικά, το υδρογόνο και τα πλαστικά μεταξύ άλλων. Ένα άλλο σημείο διαφωνίας είναι αν το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ το 2026 ή το 2027. 

Το ευρωπαϊκό σχέδιο θα απαιτεί από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα στη Ευρώπη να αγοράζουν πιστοποιητικά τα οποία θα καλύπτουν τις εκπομπές CO2 που ενσωματώνονται σε αυτά τα προϊόντα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες πρέπει να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της Ε.Ε. όταν ρυπαίνουν.

Για το ευρωπαϊκό σχέδιο υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες έχουν μια επικριτική στάση όπως η Κίνα. Από τη μεριά της η Ε.Ε. είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να εξαιρούνται οι χώρες στις οποίες οι τιμές για το CO2 βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με της Ευρώπης, οι έχουν παρόμοιους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφύγουν τους δασμούς  σε αυτή τη βάση.

Η επιβολή των δασμών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Ευρώπης να μειώσεις τις εκπομπές κατά 55% έως το 2030.  

Στις αυριανές διαπραγματεύσεις ένα από τα κεντρικά θέματα θα είναι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα. Θα συζητηθεί επίσης το πότε οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα χάσουν το δικαίωμα για δωρεάν άδειες για CO2 τις οποίες λαμβάνουν για να προστευθούν από τον διεθνή ανταγωνισμό. Η θέση των Βρυξελλών είναι ότι το μέτρο αυτό πρέπει να καταργηθεί σταδιακά όταν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί για τον άνθρακα, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Αναθεώρηση κανόνων εμπορίας εκπομπών στις αερομεταφορές

Ε.Ε.: Συμφωνία για την επιβολή του πρώτου στον κόσμο δασμού στις εισαγωγές διοξειδίου του άνθρακα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News