Green Economy Πέμπτη 1/12/2022, 16:09
GREEN ECONOMY

Νέες πιέσεις για πιο σφιχτό πλαφόν στο φυσικό αέριο από επτά χώρες

Νέες πιέσεις για πιο σφιχτό πλαφόν στο φυσικό αέριο από επτά χώρες

Επτά κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εντείνουν τις πιέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς αυτό που προτείνει η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρόκειται ουσιαστικά να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. 

Με κείμενο – αντιπρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το οποίο έλαβε γνώση το Bloomberg, χώρες μεταξύ των οποίων Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο ζητούν για άλλη μια φορά ένα πιο σφιχτό ανώτατο όριο, το οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές στις διεθνείς αγορές. 

Ειδικότερα, στο κείμενο περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις: 

  • Το 75% του πλαφόν θα πρέπει να καθορίζεται σε μια τιμή αναφοράς (το κείμενο δίνει ως παράδειγμα τα 160 ευρω). 
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινείται σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG στα μεγάλα εμπορικά κέντρα Henry Hub στις ΗΠΑ, JKM στην Ασία, και NWE και MED στην Ευρώπη. 
  • Να μην υπάρξει χρονική περίοδος για το πλαφόν.
  • Οι χώρες επίσης προτείνουν να απορριφθεί η δεύτερη προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν, δηλαδή οι τιμές του φυσικού αερίου να διαπραγματεύονται πολύ υψηλότερα από το LNG.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για επιβολή πλαφόν αν οι τιμές μείνουν πάνω από τα επίπεδα των 275 δολαρίων για δύο εβδομάδες και αν είναι κατά τουλάχιστον 58 δολάρια ακριβότερες από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για τουλάχιστον 10 ημέρες. 

«Η συνθήκη για τις δύο εβδομάδες υψηλών τιμών φυσικού αερίου δεν στέλνει αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές», αναφέρει το κείμενο. «Τα όρια επιβολής πλαφόν είναι πολύ μακριά από το να αποτρέπουν επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου». 

Οι νέες απαιτήσεις στήνουν το σκηνικό για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της επόμενης έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς οι μεγάλες διαφορές παραμένουν. Αν οι υπουργοί δεν έρθουν σε συμφωνία τότε, το θέμα θα απασχολήσεις τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη συμβούλιο Ενέργειας στις 19 Δεκεμβρίου. 

Η Τσεχία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, εχει καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει την μείωση του ορίου επιβολής πλαφόν στα 264 δολάρια, αλλά και την μείωση των χρονικών περιόδων που θα πρέπει να μένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές. Ακόμη και αυτή η πρότασης δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τις χώρες που θέλουν πιο σφιχτό πλαφόν, αναφέρει το Bloomberg. 

H αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εμποδίζει άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί επι της αρχής για να προχωρήσουν. Πρόκειται ειδικότερα για μέτρα, σχετικά με την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ημερήσιας αγοράς ενέργειας. 

Οι επτά χώρες ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για τυχόν αναστολή του πλαφόν.λόγω διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, αντί να το αφήvουν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει η επιλογή αυτόματης ανάρτησης.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η  Γαλλία, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Bruegel: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης

Ενέργεια: Ποιοι θα σηκώσουν το βάρος των περικοπών και πώς αποζημιώνονται

Iberdrola: Προσοχή στις παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News