Green Economy Δευτέρα 28/11/2022, 08:59
GREEN ECONOMY

Κρίνεται το μέλλον της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

Κρίνεται το μέλλον της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα

Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος όπως φαίνεται είτε θα λήξει άδοξα ή θα δοθεί μια νέα παράταση.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους δύο διεκδικητές – το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean – να μην καταθέτουν κάποια προσφορά, καθώς ο κανονισμός τιμολόγησης που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες η ΡΑΕ θεωρείται μη ικανοποιητικός για τη βιωσιμότητα του project.

Αν πράγματι επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια,  πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανότατα ο διαγωνισμός δεν θα κηρυχθεί άγονος, αλλά αντίθετα θα δοθεί μια παράταση ολίγων μηνών, προκειμένου οι δύο διεκδικητές να αξιολογήσουν τους όρους του κανονισμού λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της αγοράς φυσικού αερίου με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες στην ΕΕ που δεν έχει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου και έτσι αναγκάζεται να «νοικιάζει» αποθέματα στην Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Η αποθήκη αερίου προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου – Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο πέλαγος, περίπου έξι χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News