Green Economy Πέμπτη 24/11/2022, 22:45
GREEN ECONOMY

«Δολοφονικοί καύσωνες» στην Ευρώπη – Πάνω από 20.000 οι νεκροί το καλοκαίρι του 2022

Οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής κρίσης προειδοποιούν οι ειδικοί. Οι απειλές της κλιματικής κρίσης

«Δολοφονικοί καύσωνες» στην Ευρώπη – Πάνω από 20.000 οι νεκροί το καλοκαίρι του 2022

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια των περιόδων καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.

Η ανάλυση των πλεοναζόντων θανάτων, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των θανάτων που καταμετρήθηκαν και εκείνων που αναμένονταν με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, αποκαλύπτει τις απειλές που θέτει η παγκόσμια θέρμανση που προκαλείται από την κλιματική κρίση, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, ο υδράργυρος στη νοτιοδυτική Γαλλία έφτασε τους 42 βαθμούς, ενώ η Σεβίλλη και η Κόρδοβα στην Ισπανία σημείωσαν ρεκόρ 44 βαθμών.

Η ανάλυση της ομάδας επιστημόνων World Weather Attribution διαπίστωσε ότι τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» να σημειωθούν αν δεν υπήρχε κλιματική κρίση.

Περισσότεροι θάνατοι σε Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία

Στην Αγγλία και την Ουαλία 3.271 θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουνίου και 7ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για 6,2% περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ανάλυση που έγινε δεν υπολογίζει συγκεκριμένα τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων ήταν υψηλότερος τις ημέρες με καύσωνα απ’ ό,τι τις ημέρες χωρίς καύσωνα. Οι θάνατοι από Covid-19 εξαιρέθηκαν.

Επίσης στη Γαλλία αναφέρθηκαν 10.420 υπερβολικοί θάνατοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σύμφωνα κυβερνητικά στοιχεία. Ενας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους, δηλαδή 2.816, συνέβη κατά τη διάρκεια έντονου καύσωνα. Ακόμη οι θάνατοι ήταν κατά 20% υψηλότεροι σε περιοχές όπου είχε εκδοθεί κόκκινος συναγερμός για ακραίες θερμοκρασίες.

Στην Ισπανία, το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III εκτιμά πως υπήρξαν 4.655 θάνατοι που επήλθαν από τη ζέστη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι 4.500 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Η δΔρ Φρίντερικ Ότο, ανώτερη λέκτορας για την κλιματική επιστήμη στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Οι καύσωνες είναι από τις μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής κρίσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

«Παρά τα συντριπτικά αυτά στοιχεία, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ακραίες θερμοκρασίες για την ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη μικρή» πρόσθεσε.

Οι καύσωνες θα γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της Ε.Ε.

Η δρ Γιουνις Λο, ερευνήτρια σε θέματα κλιματικής αλλαγής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί και έντονοι καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει πολλούς προηγούμενους καύσωνες με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρούμενοι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανοί ή πιο έντονοι εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Σημειώνεται πως η παγκόσμια θέρμανση προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενημέρωσε πέρυσι ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια δεν θα έπρεπε να γίνει κανένα νέο αναπτυξιακό έργο φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άνθρακα, ώστε περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Λο δήλωσε ότι η κοινωνία πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην ακραία ζέστη. «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ο σχεδιασμός γι’ αυτή την προσαρμογή περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σπιτιών, σχολείων και νοσοκομείων που έχουν καλό εξαερισμό και αποτρέπουν την υπερθέρμανση, την αύξηση του πρασίνου και των πάρκων στις πόλεις και την καθιέρωση προειδοποιήσεων για τους καύσωνες σε όλους» κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News