Green Economy Τετάρτη 23/11/2022, 11:27
ΕΥΡΩΠΗ

Trafigura: Καμία έλλειψη σε φυσικό αέριο φέτος ή του χρόνου

Trafigura: Καμία έλλειψη σε φυσικό αέριο φέτος ή του χρόνου

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι στιγμής στην Ευρώπη είναι αρκετά ευνοϊκές, ώστε η ήπειρος να μπορέσει να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, αλλά και τον επόμενο. Αυτή είναι η πρόβλεψη του ομίλου Trafigura, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενδέχεται να μειωθούν κατά περίπου τα δύο τρίτα φέτος, εφόσον όμως συνεχιστούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες και υπό την προϋπόθεση ότι οι ροές του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας συνεχιστούν κανονικά, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η περιοχή θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις κατά τα άλλα αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του χειμώνα και μάλιστα θα αποφύγει την ενεργειακή κρίση και τη χειμερινή περίοδο του 2023, προσέθεσε ο Weir.

«Εφόσον συμβεί αυτό, ίσως να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, το οποίο ήταν και η πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο Weir στο πλαίσιο συνεδρίου των Financial Times στη Σιγκαπούρη. «Δεν είναι ακόμη βέβαιο, αλλά πιστεύω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει περιοριστεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως κατά μήκος της Βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν επικρατήσει εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε αιφνίδια αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου, μετά τα υψηλά του καλοκαιριού. Παράλληλα, η Γηραιά Ήπειρος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για την πλήρωση των αποθεμάτων και την εισαγωγή LNG διά θαλάσσης.

«Έχουμε πολύ ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Weir και προσέθεσε: «Ανησυχούσαμε πολύ για τις ενεργειακές τιμές και αυτή η ανησυχία κατευνάστηκε».

Ωστόσο, η Gazprom απείλησε χθες πως αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, επαναφέροντας τον κίνδυνο ελλείψεων σε ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φτάνοντας περίπου τα 130,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Φυσικό Αέριο: Τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη δοκιμάζουν την αγορά

Ρωσία: Νέες απειλές για μείωση των ροών αερίου προς τη δυτική Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News