Green Economy Τρίτη 15/11/2022, 15:34
GREEN ECONOMY

Δέσμευση ΕΕ στην COP27: Ανανέωση των κλιματικών στόχων παρά την ενεργειακή κρίση

Δέσμευση ΕΕ στην COP27: Ανανέωση των κλιματικών στόχων παρά την ενεργειακή κρίση

Για την ανανέωση των στόχων της Ε.Ε. προς μείωση των αέριων ρύπων δεσμεύτηκε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για το Ευρωπαϊκό Green Deal, Φρανς Τίμερμανς, στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27).

Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι η ανανέωση των στόχων θα συμβεί πριν την επόμενη διάσκεψη το 2023 και παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ε.Ε., τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Τους μήνες πριν την COP27, η Ε.Ε. έσπευσε να επικυρώσει μία σειρά από πράσινες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πώλησης αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης μετά το 2035. Σύμφωνα με τον Τίμερμανς, εάν αυτές οι πολιτικές εφαρμοστούν, τότε οι ρύπου στην Ε.Ε. θα μειωθούν κατά 57%, περισσότερο από τον αρχικό στόχο για 55%.

Προσωρινή η στροφή στον άνθρακα

Μετά τη μείωση των ρωσικών πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα, η Ε.Ε. στράφηκε προς πιο «βρώμικα» καύσιμα, καθυστερώντας την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, ο Τίμερμανς διαβεβαίωσε πως η μεγαλύτερη χρήση άνθρακα στην Ε.Ε. θα διαρκέσει μόλις τρία χρόνια. «Ναι, τώρα καίμε περισσότερο άνθρακα απ’ ό,τι σκοπεύαμε και ναι, προσπαθούμε να βρούμε LNG όπου μπορούμε. Αλλά αυτό θα γίνεται μόνο για περίπου τρία χρόνια και έπειτα θα αλλάξουμε σοβαρά το ενεργειακό μας μείγμα», τόνισε.

Παράλληλα, ο Τίμερμανς δήλωσε πως η Ε.Ε. στηρίζει κάθε έκκληση για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. «Ωστόσο, οφείλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εκκλήσεις δεν υποβαθμίζουν προηγούμενες συμφωνίες που είχαμε για απεξάρτηση από τον άνθρακα, επομένως εάν προστεθεί σε αυτά που συμφωνήσαμε ήδη στη Γλασκώβη, τότε η Ε.Ε. θα στηρίξει αυτή την πρόταση», προσέθεσε αναφερόμενος στην περυσινή συμφωνία για το κλίμα που επετεύχθη στο πλαίσιο της COP26 στη Γλασκώβη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας για κλιματική αλλαγή: Πρόκληση για τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό

Σηκώνει αυλαία η COP27: Οι προσδοκίες μετά από ένα ταραχώδες έτος

Έκθεση: Οι εκπομπές άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν 1% το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News