Green Economy Σάββατο 12/11/2022, 07:54
GREEN ECONOMY

Υδρογονάνθρακες: Ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα το 2023

Εντός του 2023 αναμένεται να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα. Σε εντοπισμένο κοίτασμα με μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

Υδρογονάνθρακες: Ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα το 2023

Στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου και στο εντοπισμένο από την British Gas το 1999 κοίτασμα βορείως των Ιωαννίνων θα μπει το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο στη χώρα εντός του 2023. Πρόκειται για την πιο ώριμη ερευνητικά περιοχή, με την Εnergean –την εταιρεία που έχει ανατεθεί η παραχώρηση και η οποία λειτουργεί το μοναδικό παραγωγικό κοίτασμα της χώρας στον Πρίνο– να είναι έτοιμη να καταθέσει προς τα τέλη του μηνός, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, προς έγκριση στο ΥΠΕΝ τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από τον χρόνο έγκρισης της μελέτης θα εξαρτηθεί και ο ακριβής χρόνος που θα χτυπήσει το γεωτρύπανο, με την πλευρά της εταιρείας να διατηρεί εύλογες επιφυλάξεις για την ταχύτητα της δημόσιας διοίκησης λόγω του κακού προηγούμενου με το ώριμο κοίτασμα του Κατακόλου. Το μοναδικό διαπιστωμένο μικρό κοίτασμα του Κατακόλου, με αποθέματα κοντά στο 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και 14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αναμένει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 την έγκριση της ΑΕΠΟ για να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Η περιοχή των Ιωαννίνων εντάσσεται γεωλογικά στην Ιόνια Ζώνη, όπου στη βόρεια προέκτασή της, στη γειτονική Αλβανία, έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χθες με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προσδιόρισε τον χρόνο έναρξης της ερευνητικής γεώτρησης εντός του 2023 και έκανε λόγο για σοβαρές πιθανότητες επιβεβαίωσης της τάξης του 15%. Υπολόγισε μάλιστα και τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, τα οποία είπε ότι θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 30% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης. Σε ό,τι αφορά την αξία του κοιτάσματος εκτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές στα 5 δισ. ευρώ.

Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη ο Κ. Σκρέκας σημείωσε πως υπήρξε προετοιμασία ώστε οι σεισμικές έρευνες να γίνουν με τα καλύτερα δεδομένα και με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία του περιβάλλοντος», ξεκαθάρισε, ενώ εμφανίστηκε με υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των ερευνών, εκτιμώντας ότι για να επενδύσουν ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY στην περιοχή «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρουν ένα μεγάλο αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου, ίσως ένα από τα τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο υπουργός εξέφρασε την προσδοκία για την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή της Κρήτης μέσα στο 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, και για την πρώτη παραγωγική το 2027-2028.

Το 2024 θα ληφθεί και η απόφαση για παραγωγική ή όχι γεώτρηση στις δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου (μπλοκ 10 και μπλοκ 2). Μάλιστα η HELLENiQ ENERGY, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ανδρέα Σιάμισιη, επισπεύδει το πρόγραμμα τρισδιάστατων ερευνών. Οπως είπε, αν και η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη τα πλήρη δεδομένα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Με υψηλές προσδοκίες προχωρούν και οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο μπλοκ 2 στην περιοχή του Β. Ιονίου, όπου έχουν εντοπιστεί τα κοιτάσματα «Αχιλλέας» και «Πύρρος», και η οποία εφάπτεται στη μέση γραμμή με την Ιταλία. Οι τρισδιάστατες έρευνες εκτός απρόοπτων καιρικών συνθηκών αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του μηνός. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων (9-12 μήνες), η οποία και θα κρίνει εάν θα γίνει ερευνητική γεώτρηση εντός του 2025. Η περιοχή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τη στροφή της ιταλικής κυβέρνησης στο «ξεπάγωμα» μεγάλου κοιτάσματος στην Αδριατική που αποτελεί γεωλογική συνέχεια του μπλοκ 2. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών, όπως της Shell που βρίσκεται στη γειτονική Αλβανία, για είσοδο στο ελληνικό μπλοκ. Από την ανταπόκριση μεγάλων πολυεθνικών θα κριθεί σε κάθε περίπτωση ο χρόνος έναρξης των παραγωγικών γεωτρήσεων και στα δύο οικόπεδα του Ιονίου, αφού και οι δύο ελληνικές εταιρείες (HELLENiQ ENERGY και Energean) θα αναζητήσουν εταίρους που διαθέτουν τεχνογνωσία και ισχυρά κεφάλαια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News