Green Economy Τρίτη 8/11/2022, 15:07
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Πρόταση για fast-track αδειοδότηση στις ΑΠΕ 

Κομισιόν: Πρόταση για fast-track αδειοδότηση στις ΑΠΕ 

Η ενεργειακή κρίση έχει αναστατώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία διερευνά τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα μειώσει τις τιμές ρεύματος και θα περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει πρόταση με την οποία προτρέπει τις Βρυξέλλες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έργα που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια και ειδικότερα πεδία ηλιακής ενέργειας. Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης το οποίο τέθηκε υπόψη του Bloomberg.

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αντανακλά την ανάγκη αναληφθεί δράση επειγόντως ως ανταπόκριση στην ενεργειακή κρίση. (Η πρόταση) βασίζεται στους στόχους για την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με την ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως εναλλακτική πηγή. 

Η Ευρώπη έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης, ενώ την ίδια ώρα προωθεί σχέδια απανθρακοποίησης της ενέργειας. 

Europe has been trying to balance weaning itself off Russian gas while at the same time continuing to push ahead with plans to decarbonize energy. Η ενίσχυση της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθυστερεί εξαιτίας των απαιτήσεων για τα σχέδια που μπορεί να χρειασθεί έως και 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν, μια συνθήκη για την οποία ασκούνται πιέσεις για να αλλάξει.  

Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα επικεντρωθεί στο να ανοίξει τον δρόμο για τεχνολογίες και έργα που θα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και θα βοηθήσουν να περιορισθεί η μεταβλητότητα στις τιμές όπως και η ζήτηση του φυσικού αερίου. 

Επίσης το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που περιγράφονται στο σχέδιο REPowerEU της Κομισιόν και το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Μάιο. Μεταξύ άλλων, οι αντλίες θερμότητας θα χαρακτηρισθούν ως «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος» προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Το χρονικό όριο που θα τεθεί θα είναι τρεις μήνες για τις άδειες για ηλιακούς συλλέκτες, αποθήκευση και συνδέσεις στο δίκτυο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News