Green Economy Τρίτη 25/10/2022, 18:10
EUROSTAT

Ευρωπαϊκά νοικοκυριά: Στα σκουπίδια 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο

Ευρωπαϊκά νοικοκυριά: Στα σκουπίδια 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο

Συνολικά 70 κιλά αποβλήτων σε τρόφιμα παρήγαγε κάθε πολίτης στην Ε.Ε. τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 2020 ο συνολικών όγκος των αποβλήτων έφτασε τα 127 κιλά ανά άτομο, με τα νοικοκυριά να παράγουν το 55% αυτών, ενώ το υπολειπόμενο 45% δημιουργήθηκε από την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Σημειώνεται ότι από την έρευνα εξαιρέθηκαν τα στοιχεία από το Βέλγιο, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Ρουμανία.

Ευρωπαϊκά νοικοκυριά: Στα σκουπίδια 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο-1

Προκλήσεις

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 8%-10% των εκπομπών αέριων ρύπων παγκοσμίως, αλλά για την Ε.Ε. και για ολόκληρο τον κόσμο, η αντιμετώπιση της σπατάλης από τα νοικοκυριά παραμένει πρόκληση. Παράλληλα όμως, η σπατάλη από τον κλάδο της εστίασης, αλλά και γενικά στις υπηρεσίες τροφίμων παραμένει υψηλή, ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζονται στρατηγικές για αξιοποίηση των ανεπιθύμητων τροφίμων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, εκτιμάται πως στην παραγωγή τροφίμων και ποτών αναλογούν 23 κιλά ανά άτομο, στην πρωτογενή παραγωγή 14 κιλά, στα εστιατόρια και τις υπηρεσίες φαγητού 12 κιλά, ενώ στο λιανεμπόριο και σε άλλου είδους υπηρεσίες διανομής 9 κιλά ανά άτομο. Σημειώνεται ότι λόγω των lockdown ο υπολογισμός της σπατάλης σε αυτούς τους τομείς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Θησαυρός στα αποφάγια: Τα πουλάνε αντί να τα πετάξουν στα σκουπίδια

Χωρίς κάδους και απόβλητα: Πώς είναι σήμερα στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Γερμανών με την μπύρα; Τα μπουκάλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News