Green Economy Δευτέρα 24/10/2022, 20:05
GREEN ECONOMY

Το κράτος, μεγάλος κερδισμένος από τη μείωση των τιμών ρεύματος

Το κράτος, μεγάλος κερδισμένος από τη μείωση των τιμών ρεύματος

Yστερα από ένα τρίμηνο συνεχούς ανόδου, οι τιμές ρεύματος μειώνονται τον Νοέμβριο και μάλιστα πάνω από 30% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ακολουθώντας την πορεία αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Για τη μεγάλη γκάμα των καταναλωτών που σταθερά μέσω των επιδοτήσεων κατά το διάστημα της κρίσης πληρώνουν την κιλοβατώρα από 14 έως 17 λεπτά, η θετική αυτή εξέλιξη δεν θα έχει κάποια άμεση επίπτωση. Θα περιορίσει όμως σημαντικά τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων ακόμη και κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς) έναντι 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 1,9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές που ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης η πλειονότητα των παρόχων για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου, κυμαίνονται στα επίπεδα των 35-39,5 λεπτών η κιλοβατώρα έναντι 56-70 λεπτών τον Οκτώβριο, 68-80 λεπτών τον Σεπτέμβριο και 48,6- 59 λεπτών τον Αύγουστο.

Καταναλωτές που πληρώνουν τον λογαριασμό στην ώρα τους και είναι πελάτες των εταιρειών Elpedison, Ηρων και Αέριο Αττικής, που προσφέρουν έκπτωση συνέπειας, θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από τον συνδυασμό χαμηλών χρεώσεων και επιδοτήσεων. Η αρχική χρέωση της κιλοβατώρας στο τιμολόγιο της Elpedison είναι στα 41 λεπτά και με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται στα 35 λεπτά.

Ο Ηρων στο βασικό του πρόγραμμα «Generous» χρεώνει την κιλοβατώρα στα 47 λεπτά και πάγιο στα 3 ευρώ και η τιμή μετά την έκπτωση συνέπειας (20%) πέφτει στα 37,6 λεπτά. Ακόμη χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή για τους πελάτες του Ηρων που θα επιλέξουν το νέο πρόγραμμα που λάνσαρε στην αγορά από τον Αύγουστο και αφορά συνδυαστική προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου. Η αρχική τιμή αυτού του συνδυαστικού προγράμματος είναι 47 λεπτά/κιλοβατώρα και μετά την έκπτωση συνέπειας 27% καταλήγει στα 34,3 λεπτά/κιλοβατώρα. Στα 37,5 λεπτά τιμολογεί την κιλοβατώρα και η NRG ανεξαρτήτως έκπτωσης συνέπειας (μείωση 35% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

Στον αντίποδα βρίσκονται οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι της αγοράς, ΔΕΗ και Prpotergia με συνολικό μερίδιο (πάνω από 70%). Οι τιμές των δύο μεγάλων παρόχων, αν και μειωμένες πάνω από 30% σε σχέση με τον Οκτώβριο, είναι οι υψηλότερες της αγοράς με εξαίρεση τις μικρές εταιρείες Voltera και WE Energy με μικρό μερίδιο πελατών, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 42,8 και 45 λεπτά/κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ τιμολογεί, τον Νοέμβριο, τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 39,7 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 59,5 λεπτών τον Οκτώβριο και τις πάνω από 500 κιλοβατώρες στα 40,9 λεπτά/κιλοβατώρα από 60,7 λεπτά τον Οκτώβριο, με ενιαίο πάγιο 3,5 ευρώ. Η Protergia χρεώνει την κιλοβατώρα στα 39,5 λεπτά από 57,63 λεπτά τον Οκτώβριο και το πάγιο στα 5 ευρώ.

Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 37 λεπτά/κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας μειώνεται στα 35 λεπτά. Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 38,5 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ στα 40,6 λεπτά χρεώνει την κιλοβατώρα η Watt +Volt και στα 39,5 λεπτά η Elin.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News