Green Economy Πέμπτη 20/10/2022, 08:54
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Σπατάλη τα δισεκατομμύρια του LNG, λέει έκθεση

Γερμανία: Σπατάλη τα δισεκατομμύρια του LNG, λέει έκθεση

Η Γερμανία κινδυνεύει να σπαταλήσει δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των εισαγωγών LNG, αντί να κινηθεί προς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, προειδοποιεί νέα έκθεση.

Έως το τέλος της δεκαετίας, οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα έχουν επιπλέον κόστος 200 δισ. ευρώ για τη Γερμανία, προκαλώντας διπλασιασμό των λογαριασμών για τους καταναλωτές, ανέφερε το think tank για το κλίμα E3G. Συγκριτικά, η βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερο αέριο από αυτό που θα προμηθεύουν οι νέοι τερματικοί σταθμοί LNG.

 «Η Γερμανία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε εξαιρετικά ακριβές συμφωνίες φυσικού αερίου που θα εμποδίσουν την ενεργειακή της μετάβαση και θα επιβαρύνουν τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση», δήλωσε ο Mathias Koch, σύμβουλος πολιτικής για τα γερμανικά ενεργειακά συστήματα της E3G, σύμφωνα με το Bloomberg. «Εάν συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης φυσικού αερίου στα κτίρια, αυτό το υψηλό κόστος μπορεί να αποφευχθεί».

Η έκθεση εκφράζει ανησυχίες ότι η βιασύνη της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να καταλήξει να εγκλωβίσει την περιοχή στα ορυκτά καύσιμα για περισσότερο από όσο χρειάζεται. Η Γερμανία, η οποία βασιζόταν στη Ρωσία για τουλάχιστον τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δημιουργεί τερματικούς σταθμούς LNG για να καλύψει το κενό στην αγορά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News