Green Economy Τετάρτη 19/10/2022, 22:30
GREEN ECONOMY

ΗΠΑ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν στοχεύει στον ΟΠΕΚ

ΗΠΑ: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο δεν στοχεύει στον ΟΠΕΚ

Η νέα προσπάθεια από τις χώρες της Ομάδας των Επτά για θέσουν πλαφόν στις τιμές τους ρωσικού πετρελαίου δεν θα επαναληφθεί και έναντι των παραγωγών του ΟΠΕΚ, των οποίων τα σχέδια για μείωση της παραγωγής έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στις αγορές, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για να τους καθησυχάσει για αυτά τα όρια στα σχέδιά της και έχει υποστηρίξει από την αρχή ότι το ανώτατο όριο δεν θα στοχεύει άλλους παραγωγούς πετρελαίου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τα σχόλια αυτά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της διένεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου και de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, σχετικά με αυτό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως συνεργασία με τη Ρωσία για να στερήσει από τις αγορές την προσφορά, ακριβώς τη στιγμή που φαίνεται να πλησιάζει μια παγκόσμια ύφεση.

Οι εντάσεις σιγοβράζουν μεταξύ των χωρών – καταναλωτών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σχετικά με την πολιτική παραγωγής, με πηγές να λένε στο Reuters ότι η οργή του ΟΠΕΚ για το σχέδιο για επιβολή πλαφόν ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί το μπλοκ των παραγωγών με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να εξισορροπήσει τις αγορές και να καταστείλει την αστάθεια.

Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd), καθώς πολλά μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους υπάρχοντες στόχους παραγωγής τους.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η ανάλυση των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι η περικοπή θα μπορούσε να περιμένει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ δεν συνέδεσαν την κίνηση με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου στη Ρωσία στις συζητήσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι η περικοπή θα ενισχύσει τα έσοδα της Ρωσίας και πρότειναν ότι σχεδιάστηκε για πολιτικούς λόγους από τη Σαουδική Αραβία, η οποία την Κυριακή αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο τιμών που αναμένεται για τις 5 Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν θα μεταφερθεί σε άλλους παραγωγούς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς οι κινήσεις τους να χαλιναγωγήσουν την παραγωγή ανεβάζουν τις τιμές.

Ούτε οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν την έναρξη ενός καρτέλ αγοραστών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πολιτικών του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου θέματος.

Ο όμιλος καταναλωτικών χωρών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείωση του ΟΠΕΚ+ έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών και θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι ο αντίκτυπος είναι σχεδόν μηδαμινός, καθώς θα χρειαστεί ή μία αύξηση των τιμών κατά 30 έως 40 δολάρια ή μία μείωση της παραγωγής 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή που έκανε ο ΟΠΕΚ+ για να πυροδοτηθεί μία ύφεση.

Η G7 θέλει να στερήσει από τη Μόσχα έσοδα εν καιρώ πολέμου, αλλά, παράλληλα, επιδιώκει να αποφύγει ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές και να πλήξει τους δικούς της πολίτες καθώς ενισχύονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

Συμφωνήθηκε από τα κράτη της G7 τον Σεπτέμβριο, ένα το σχέδιο ανώτατων τιμών το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις πολύ αυστηρότερες απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ρωσικές αποστολές που επικυρώθηκαν τον Ιούνιο.

Η ΕΕ συμφώνησε στο ανώτατο όριο αυτόν τον μήνα, αλλά οι ρυθμιστικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα οριστεί, αυξάνοντας την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του σχεδίου στη βιομηχανία πετρελαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν προς πετρελαϊκές: Χρησιμοποιείστε τα κέρδη σας για αύξηση της παραγωγής

SOS των ειδικών για την καύση ξύλων τον χειμώνα

Γερμανία-Γαλλία: Αναβάλλονται οι συναντήσεις τους – Ρωγμές στην ενέργεια και στην άμυνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News