Green Economy Τρίτη 18/10/2022, 14:09
GREEN ECONOMY

Ευρώπη: Τα τάνκερ θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφορτώσουν φυσικό αέριο 

Ευρώπη: Τα τάνκερ θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφορτώσουν φυσικό αέριο 

Η στροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες για να προμηθευτεί φυσικό αέριο στο πλαίσιο της επεξάρτησής της από το ορυκτό καύσιμο ρωσικής προέλευσης, έχει προκαλέσει συνωστισμό στη Μεσόγειο Θάλασσα, από τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και δεν μπορούν να το ξεφορτώσουν.

Η απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, ανέδειξε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: την έλλειψη των κατάλληλων εγκαταστάσεων για προμήθεια LNG διά θαλάσσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αναλυτές και πηγές, περί των 35 τάνκερ με φορτία LNG περιφέρονται στις θάλασσες της Ισπανίας προκειμένου να ξεφορτώσουν. Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου την εβδομάδα που διανύουμε θα διαθέσει μόλις έξι slot για αποθήκευση και επαναεριοποίηση LNG -μόλις το ένα πέμπτο των τάνκερ τα οποία αναμένουν να αφήσουν τις προμήθειές τους-, με οκτώ εξ αυτών να αναμένουν στον Κόλπο του Κάντιθ. Στο σύνολο η Ισπανία διαθέτει έξι τερματικούς σταθμούς υποδοχής φυσικού αερίου. 

Και καθώς στη Γηραιά Ήπειρο απουσιάζουν οι εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης LNG και αγωγοί που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αέριο χερσαία, η μεταφορά του καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη. Η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα επαναεριοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας το 33% του συνόλου του LNG και το 44% της χωρητικότητας αποθήκευσής του.

Η κατάσταση είναι γίνεται ακόμη πιο προβληματική, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Enagas, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι θα αναγκασθεί να απορρίψει κάποια φορτία από τη στιγμή που οι προμήθειες που έχει στη διάθεσή της έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα της πλήρους δυναμικότητάς της. 

Μια πηγή ανέφερε στο Reuters, ότι το πρόβλημα με τα τάνκερ είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ισπανία, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και στις θάλασσες άλλων χωρών (μικρότερου εύρους βέβαια το πρόβλημα), κάτι που σημαίνει ότι κάποιες δεκάδες ακόμη τάνκερ περιφέρονται φορτωμένα στις θάλασσες της Ευρώπης. 

Ευρώπη: Τα τάνκερ θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφορτώσουν φυσικό αέριο -1

«Βλέπουμε μεγάλο αριθμό φορτίων να περιμένουν ανοιχτά στη νότια Ισπανία ή να κυκλοφορούν στη Μεσόγειο, καθώς και ορισμένα φορτία που περιμένουν έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Άλεξ Φρόλεϊ, αναλυτής για το LNG στην εταιρεία δεδομένων ICIS. Ο ίδιος όμως δίνει μια άλλη διάσταση, καθώς όπως επισημαίνει καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και η ζήτηση για θέρμανση θα αυξηθεί, το ίδιο θα γίνει και με τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες δεν πωλούν τα φορτία των πλοίων τους, εκτιμώντας ότι η άνοδος των τιμών θα αντισταθμίσει το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την παραμονή των τάνκερ στην ανοιχτή θάλασσα. 

Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αγωγό MidCat που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από την Ισπανία –και στο μέλλον υδρογόνο– στην κεντρική Ευρώπη. Ο MidCat θα καταστεί η τρίτη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, με τη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και πιο πρόσφατα το Βερολίνο, να υποστηρίζουν ότι θα συμβάλλει ούτως ώστε η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Τα σενάρια που εξετάζονται στην Ε.Ε. για μείωση των τιμών

Ενεργειακή αλληλεγγύη: Η Γαλλία στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία

Mytilineos και ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προμηθεύσουν με LNG τη Βουλγαρία για τον Νοέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News