Green Economy Τρίτη 18/10/2022, 12:49
GREEN ECONOMY

Δανία: Σε ισχυρές εκρήξεις οφείλονται τα ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream

Δανία: Σε ισχυρές εκρήξεις οφείλονται τα ρήγματα στους αγωγούς Nord Stream

Προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στο τμήμα που διαπερνάει τη Δανία στη Βαλτική Θάλασσα, έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», όπως αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση σήμερα Τρίτη η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Οι αρχές της Δανίας αλλά και της Σουηδίας διαξάγουν έρευνα για ττα ρήγματα που προκλήθηκαν σε τέσσερα σημεία στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και την κεντρική Ευρώπη και μεταφέρουν φυσικό αέριο. 
Περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα τα οποία εντοπίσθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου  Σεπτεμβρίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα διεκπεραιωθούν από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών της χώρας.
Οι ηγέτες της Δύσης έχουν χαρακτηρίσει τις ζημιές ως δολιοφθορά, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις.

Τα ευρήματα των αρχών της Δανίας καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με αυτά της εισαγγελίας της Σουηδίας, καθώς οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς. 

Ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων λείπει από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως αναφέρει σήμερα Τρίτη η σουηδική εφημερίδα Expressen.

Οι σεισμολόγοι στη Δανία έχουν δηλώσει ότι έχουν καταγράψει δονήσεις στην περιοχή των διαρροών μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πως τα σήματα δεν μοιάζουν με αυτά που εκπέμπονται από τους σεισμούς

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα τρέξει η διεθνής συνεργασία π.χ. με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Διαρροές Nord Stream: «Σαμποτάζ με εκρήξεις» δείχνει η σουηδική έρευνα

Σουηδή πρωθυπουργός: Δεν θα μοιραστούμε το πόρισμα της έρευνας για τον Nord Stream με τη Ρωσία

Nord Stream: Γερμανία, Δανία, Σουηδία δημιουργούν ομάδα για έρευνα των διαρροών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News