Green Economy Σάββατο 15/10/2022, 07:10
GREEN ECONOMY

Μεγάλες εξαγορές αλλάζουν τον χάρτη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Μεγάλες εξαγορές αλλάζουν τον χάρτη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σε πλήρη αναμόρφωση οδηγείται η αγορά των ΑΠΕ με πρωταγωνιστές μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που σχεδιάζουν στη βάση της επόμενης ημέρας της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας. Τα μεγάλα deals του προηγούμενου διαστήματος, με την εξαγορά του πράσινου χαρτοφυλακίου της «Ελλάκτωρ» από τη Motor Oil να ξεχωρίζει, είναι μάλλον μόνο η αρχή μιας πορείας συγκέντρωσης του κλάδου, που φαίνεται να προχωράει με μεγάλες ταχύτητες. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται αυτό το διάστημα το χαρτοφυλάκιο της ιταλικής Enel για το οποίο φαίνεται ότι θα κονταροχτυπηθούν μεγάλα αμερικανικά funds, η γερμανική RWE, αλλά και μεγάλος ενεργειακός όμιλος της χώρας που χαρακτηρίζεται από τις επιθετικές κινήσεις του στην αγορά των ΑΠΕ. Την ίδια περίοδο ξένοι και εγχώριοι επενδυτές βολιδοσκοπούν και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρης δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο από μεγάλα funds, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία. Πληροφορίες πάντως φέρουν την εταιρεία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το αυστραλιανό fund Macquarie που εξαγόρασε πέρυσι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και εγχώριο ενεργειακό όμιλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, η ιταλική Enel, με μακρά παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Enel Green Power Hellas, εμφανίζεται να αναζητάει στρατηγικό επενδυτή αν και στην αγορά συζητείται έντονα και η πώληση του χαρτοφυλακίου της, κάτι που έχει προκαλέσει έκπληξη λόγω του ισχυρού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά. Η ιταλική εταιρεία έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 480 MW, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό πάρκο του Καφηρέα, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στα επενδυτικά της πλάνα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW από τα οποία 630 MW αφορούν την ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη.

Η εταιρεία φέρεται να έχει αναθέσει τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή στη γαλλική BNP Paribas από το καλοκαίρι, κάτι που κύκλοι της διοίκησης της Enel Green Power Hellas στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ» αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Αξιόπιστες πηγές διαβεβαιώνουν ότι η ιταλική εταιρεία δεν πουλάει το χαρτοφυλάκιό της και δεν αποχωρεί από την Ελλάδα, αλλά η αναζήτηση επενδυτή συνδέεται με μια στρατηγική που ακολούθησε μέχρι σήμερα μόνο σε χώρες υψηλού ρίσκου και πλέον αποφάσισε να εφαρμόσει παγκοσμίως. Η κίνηση αυτή της Enel δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους ελληνικούς ομίλους, που δεν θα ήθελαν το χαρτοφυλάκιο της ιταλικής εταιρείας να αποτελέσει την «πόρτα» για την είσοδο νέων ξένων παικτών στην αγορά, αλλά και την ενίσχυση της θέσης ξένων εταιρειών που βρίσκονται ήδη εδώ και οι οποίες φέρονται να βρίσκονται σε συνομιλίες με την ιταλική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, τόσο το χαρτοφυλάκιο της Enel όσο και της TΕΡΝΑ Ενεργειακή με εγκατεστημένη ισχύ 895,3 MW και περισσότερα από 1,2 GW έργων υπό κατασκευή και άλλα 1,1 GW σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και θα οδηγήσει τον κλάδο σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, αφού τα ποσά που θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος για την απόκτησή τους είναι τεράστια και μόνο ισχυροί όμιλοι ή μεγάλα funds μπορούν να διαθέσουν.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News