Green Economy Τετάρτη 12/10/2022, 15:58
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Προβληματική η ad hoc φορολόγηση των υπερκερδών λέει το ΔΝΤ

Ενέργεια: Προβληματική η ad hoc φορολόγηση των υπερκερδών λέει το ΔΝΤ

Το μέτρο για φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών είναι κάτι το οποίο το στηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο θεωρεί ότι τέτοιες αλλαγές θα πρέπει να διακρίνονται από σαφήνεια και δεν μπορούν να ισχύουν για τα ήδη υπάρχοντα κέρδη, υποστήριξε στο Reuters το ΔΝΤ διά στόματος κορυφαίου ειδικού για τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τον Βίτορ Γκασπάρ, επικεφαλής για το τμήμα δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, η φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών θα μπορούσε να αποτελέσει μια μόνιμη πηγή εσόδων στον προϋπολογισμό μιας χώρας, ωστόσο η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζεται τώρα είναι προβληματική, καθώς θέτει εν αμφιβόλω τη βάση του φορολογικού κώδικα. 

Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ένα φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι σαφές, προβλέψιμο και να διέπεται από νόμους, κάτι που σημαίνει ότι η πρόταση για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών «στα κέρδη που έχουν ήδη προκύψει είναι μια προβληματική πρωτοβουλία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπέρ μιας τέτοιας λύσης καθώς τη θεωρεί επί του παρόντος ως την πιο κατάλληλη, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους των κερδών, αλλά και της ανάγκης προστασίας των ευάλωτων ατόμων.

Όμως το Ταμείο θεωρεί ότι ένας ad hoc φόρος επί των κερδών θα παραβίαζε την αρχή της φορολογικής ασφάλειας. «Είναι σαφές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν», σημειώνει ο Γκασπάρ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν εάν οι ενεργειακές εταιρείες που έχουν καταγράψει κέρδη ρεκόρ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειασθεί να καταβάλλει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες εισφορές εάν η Ε.Ε. εγκρίνει τα σχέδια για επιβολή πρόσθετων φόρων στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στις νέες του χειμερινές προβλέψεις, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ένας μόνιμος φόρος στα απροσδόκητα κέρδη από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να εξεταστεί εάν δεν υπήρχε άλλος επαρκής δημοσιονομικός μηχανισμός.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα μιας κυβέρνησης χωρίς να επιταχύνει τον πληθωρισμό ή να επιβαρύνει τις επενδύσεις, ή να δημιουργηθούν στρεβλώσεις από έναν προσωρινό φόρο στα υπερκέρδη.

Αυτού του είδους τα μέτρα θα επιτρέψουν επίσης έναν καλύτερο καταμερισμό των κινδύνων ανάμεσε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Γκασπάρ. Στην περίπτωση της πανδημίας, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δημοσιονομικές δαπάνες για να προστατεύσουν τους ευάλωτους, ωφελώντας όμως έτσι και τις επιχειρήσεις.

«Ο δημόσιος τομέας ασφαλίζει την κοινωνία έναντι των καθοδικών κινδύνων, όμως για να είναι βιώσιμο αυτό, θα πρέπει να έχει συμμετοχή και στους ανοδικούς κύκλους», υποστήριξε ο Γκασπάρ. «Ένας εκτεταμένος φόρος στα κέρδη μπορεί να βοηθήσει πολύ σε αυτή την προσπάθεια».

Το ΔΝΤ έχει μια «αποστασιοποιημένη συστημική άποψη» ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει να διαχειρισθεί μια κρίση που απειλεί να ωθήσει την Ευρώπη σε ύφεση, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει.

«Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Αυτό που ουσιαστικά συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι οι δυνατότητες (και) πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι επιλογές της πολιτικής», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ- Fiscal Monitor: Κάτω από το 150% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2027

«Σήμα» για ύφεση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News