Green Economy Δευτέρα 10/10/2022, 14:59
GREEN ECONOMY

One Planet Sovereign Wealth Funds: Συμμετοχή του Υπερταμείου στην 5η Σύνοδο Κορυφής

One Planet Sovereign Wealth Funds: Συμμετοχή του Υπερταμείου στην 5η Σύνοδο Κορυφής

Σύνοδος στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Τζον Κέρρυ, Ειδικού Απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, της Μέρι Σαπίρο, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα και 46 CEOs του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF). Στη Σύνοδο, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi (ADIA) και την Εταιρεία Επενδύσεων Mubadala, συμμετείχε και το Υπερταμείο. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της συμβολής της οικονομικής κοινότητας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, ενόψει της 27ης Διάσκεψης των Μερών της UNFCCC (COP27) στην Αίγυπτο, αλλά και του COP28 του 2023 που θα πραγματοποιηθεί στα ΗΑΕ.

Η κλιμακούμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προκλήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι CEOs συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν συμπληρωματικές λύσεις και για τα δύο ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί η δυναμική στον αγώνα για να διασφαλιστεί ότι ο πλανήτης δεν θα θερμανθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα στο κλίμα.

Με πρωτοπόρο τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) ξεκίνησε στο One Planet Summit τον Δεκέμβριο του 2017 στο Παρίσι για να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ανάλυσης της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και ποικίλων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων. Οι στόχοι των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, για προστασία του πλούτου μεταξύ των γενεών και για παροχή ενός βιώσιμου μέλλοντος, συμπίπτουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

One Planet Sovereign Wealth Funds: Συμμετοχή του Υπερταμείου στην 5η Σύνοδο Κορυφής-1

φωτ. John Kerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα και Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σχετικά: «Το δίκτυο One Planet (OPSWF) έχει δείξει ότι η αυξημένη συνεργασία μεταξύ Sovereign Wealth Funds, Asset Managers και Private Equity Funds μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των συστημάτων που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι τρεις Ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τα κλιματικά δεδομένα, το καθαρό υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δίνουν σαφή μηνύματα στις αγορές σχετικά με συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τιμή να καλωσορίζω στο Παρίσι την ίδρυση της OPSWF ως μόνιμη ένωση που μπορεί να διατηρήσει αυτές τις προσπάθειες για τα επόμενα χρόνια».

Ο Τζον Κέρρυ δήλωσε από την πλευρά του: «Χτίζοντας στην επιτυχία του Συμφώνου της Γλασκώβης για το Κλίμα, το 2022 ήταν ένα έτος υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων για τη δράση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει όλοι και συνεχίζοντας να αυξάνουμε τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μελλοντικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως απτό στόχο. Ο διπλασιασμός των προσπαθειών μας για την κλιμάκωση των επενδύσεων στη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, θα είναι κρίσιμος για να γίνουν αυτές οι φιλοδοξίες πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν, έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τον μετασχηματισμό της αγοράς, αξιοποιώντας την εμπειρία των κρατικών επενδυτικών ταμείων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης για ανθεκτικές μεταβάσεις προς τις χαμηλές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Μαζί, μεταβαίνοντας από τα λόγια στη δράση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο για να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο ευημερούντος και βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές».

Η Μέρι Σαπίρο τόνισε: «Οι ηγέτες του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν τολμηρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η ικανότητά τους να επιτύχουν περιορίζεται από την έλλειψη δεδομένων ακριβείας. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην καρδιά της μάχης για το κλίμα, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το One Planet Sovereign Wealth Fund Network καθώς προσπαθούμε για την παροχή ελεύθερα διαθέσιμων, διαφανών, τυποποιημένων δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιτρέψουν την αξιολόγηση της
προόδου προς το καθαρό μηδέν.».

Ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου (Growthfund), δήλωσε από την πλευρά του: «Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία
Δείκτη Απανθρακοποίησης και η μέτρηση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωσή του κατά 15% έως το 2024. Εντός του 2022 θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις στην ελληνική αγορά που θα λαμβάνουν υπόψιν το κλίμα και τις συνολικές παραμέτρους ESG. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στην κατεύθυνση της συνολικής επιτάχυνσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, με εταιρίες στο οικοσύστημά μας που επενδύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες
τους, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες επενδύσεις στον ίδιο τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ευθυγραμμιστεί και με τις κατευθυντήριες γραμμές του OPSWF, για να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News