Green Economy Τρίτη 4/10/2022, 12:21
GREEN ECONOMY

Είδος προς εξαφάνιση ο καφές: H επιχείρηση διάσωσης του Nescafe

Είδος προς εξαφάνιση ο καφές: H επιχείρηση διάσωσης του Nescafe

Η μεγαλύτερη εταιρεία καφέ παγκοσμίως επενδύει περίπου 1 δισ. ελβετικά φράγκα μέχρι το 2030, ώστε να ενθαρρύνει τους καλλιεργητές της Nescafe να εφαρμόζουν τεχνικές βιώσιμης καλλιέργειας, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν τις σοδειές.

Ο λόγος για τη Nestle η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης για καλύτερες μεθόδους καλλιέργειας, ενώ θα προσφέρει και χρηματικά κίνητρα, με το οποία προσβλέπει να κινητοποιήσει τους καλλιεργητές μεταξύ άλλων να προστατεύσουν το έδαφος. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία συνεργάζεται με ένα δίκτυο τουλάχιστον 500.000 αγροτών, οι οποίοι αναζητούν κόκκους ειδικά για το brand της Nescafe, ενώ τώρα έχει στόχο να διπλασιάσει τον αριθμό των προμηθευτών της.

Με τη σοδειά να βρίσκεται κοντά στα κατώτατα όρια λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, η παραγωγή του καφέ βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα, η περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών απειλεί μακροπρόθεσμα τη σοδειά και εκτιμάται πως θα μειώσει την έκταση που είναι κατάλληλη για καλλιέργεια έως και κατά 50% μέχρι το 2050.

«Εάν δεν λάβουμε δράση τώρα, δεν θα έχουμε βιώσιμες εκτάσεις καφέ σε 20 ή 30 χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρένι, επικεφαλής του τομέα καφέ στην Nestle. Εξ ου και η Nescafe ενισχύει τις προσπάθειές της για αλλαγή των μεθόδων καλλιέργειας. Ο Ρένι δήλωσε ότι οι αγρότες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, την αποδοτικότητα των φυτών και τη χρήση του νερού μέσω ειδικής εκπαίδευσης, τεχνικής βοήθειας και υψηλής απόδοσης δέντρων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δέντρων με ποικιλίες που αντιστέκονται στις ασθένειες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να αναζωογονηθούν τα χωράφια και να αυξηθεί η σοδειά. Δεδομένου ότι λίγοι καλλιεργητές εφαρμόζουν από μόνοι τους τέτοιου είδους μέτρα, η Nestle προσφέρει κίνητρα και ειδικές συμφωνίες σε όσους ακολουθούν τις οδηγίες της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί όλα τα κρασιά είναι σαν να έχουν την ίδια γεύση πια;

Του φάνηκε ακριβός ο καφές και κάλεσε την αστυνομία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Έτσι πρέπει να πίνετε τον καφέ σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News