Green Economy Παρασκευή 30/09/2022, 10:32
GREEN ECONOMY

Nord Stream: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από τη διαρροή μεθανίου

Nord Stream: Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από τη διαρροή μεθανίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από δορυφόρο, στις οποίες αποτυπώνεται η τεράστια διαρροή μεθανίου από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών έγραψε στο Twitter ότι η ανάλυση που διεξήχθη με ερευνητές από το Universitat Politècnica de València εντόπισε νέφη μεθανίου από τον Nord Stream. Μάλιστα, αυτές οι διαρροές είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που εντοπίστηκαν πέρυσι στον Κόλπο του Μεξικού, όταν εγκατάσταση πετρελαίου και φυσικού αερίου απελευθέρωσε 40.000 τόνους μεθανίου (αντιστοιχούν στο 3% των ετήσιων εκπομπών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Μεξικού) σε μόλις 17 ημέρες.

Οι ερευνητές δεν έχουν υπολογίσει ακόμη το μέγεθος των διαρροών μεθανίου στον Nord Stream. Το tweet αναφέρει ότι η ορατή ακτίνα του αερίου που αναβλύζει είχε συρρικνωθεί από τα 700 μέτρα πλάτος στις 26 Σεπτεμβρίου στα 520 μέτρα πλάτος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream, με αρκετές κυβερνήσεις να αποδίδουν τις εκρήξεις σε σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς.

Το μεθάνιο, το σημαντικότερο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Η Δανία έχει υπολογίζει ότι οι αγωγοί θα έχουν αδειάσει μέχρι την Κυριακή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή – Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο

Γερμανία: Φόβοι ότι ο Nord Stream αχρηστεύθηκε για πάντα

Eurasia: Τέλος για πάντα ο Nord Stream; Τι συμβαίνει με τους αγωγούς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News