GREEN ECONOMY

Ενεργειακή Κρίση: Οι πρότασεις της Ελλάδας και οι αποφάσεις που αναμένονται στην ΕΕ

Ενεργειακή Κρίση: Οι πρότασεις της Ελλάδας και οι αποφάσεις που αναμένονται στην ΕΕ

Ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές ψάχνουν να βρουν τι έχει γίνει με τις διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Νord Stream με το ενδεχόμενο δολιοφθοράς να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, η Ευρώπη προετοιμάζεται για να πάρει αποφάσεις για το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως ήδη 13 χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν διαταραχές στη προμήθεια φυσικού αερίου. 

Την Παρασκευή συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και επιδιώκεται πλέον να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση της Κομισιόν για μια επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα προετοιμάσουν το έδαφος ουσιαστικά πριν τη Σύνοδο κορυφής στις 6-7 Οκτωβρίου.

Οι προτάσεις της Ελλάδας 

Η Ελλάδα φαίνεται πως πρωτοστατεί καθώς ο Υπουργός Ενέργειας με επιστολή στη Κομισιόν χθες προτείνε η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν εφαρμοστεί ειδικό τέλος 10 ευρώ/ θερμική MWh που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράττεται ετησίως ποσό ύψους 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση την κατανάλωση του 2021.

Τα έσοδα των 9 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς και τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας 

Με μια άλλη επιστολή η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 χώρες της ΕΕ υπογράφουν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία της ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας. Στην επιστολή που απευθύνεται στην Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, οι δεκαπέντε υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Η πρόταση της Κομισιόν 

Η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει να αμβλύνει την πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και την οικονομία. Περιλαμβάνει μέτρα για τη συρρίκνωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και μέτρα για την αναδιανομή των υπερκερδών του ενεργειακού τομέα στους τελικούς καταναλωτές.

Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού  φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.  

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής, ενώ προτείνεται στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: 15 χώρες υποστηρίζουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο

H Ελλάδα προτείνει Ευρωπαϊκό Ταμείο 80 δισ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

Ώρα αποφάσεων για την ενέργεια: Tι περιμένουμε από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News