Green Economy Τρίτη 27/09/2022, 13:14
GREEN ECONOMY

Nordstream: Αδύνατο να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών

Nordstream: Αδύνατο να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών

Για πρωτοφανείς ζημιές στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου NordStream κάνουν λόγο οι ευρωπαϊκές αρχές, μετά τη διαρροή που ανακάλυψαν νωρίτερα στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, διαρροές παρουσιάζονται συνολικά σε τρία σημεία και στους δύο αγωγούς (Nordstream 1, Nordstream 2), ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναφορές ότι ενδεχομένως τα προβλήματα αυτά να οφείλονται σε δολιοφθορά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διαρροή σε ένα σημείο ήταν τέτοιου εύρους που εντοπίσθηκε από τα ραντάρ δεξαμενόπλοιων.

Στη δεδομένη φάση είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, πόσο μάλλον να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασής τους.

«Οι ζημιές που συνέβησαν μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», τονίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream. «Επί του παρόντος είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των εργασιών στην υποδομή μεταφοράς αερίου».

Οι λιμενικές αρχές της Σουηδίας έχουν δώσει εντολή στα πλοία να μην πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων στα σημεία που υπάρχει διαρροή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης και έκρηξης.

Παρόμοια εντολή έχει δώσει και η κυβέρνηση της Δανίας, ενώ συγχρόνως αυξάνει την ασφάλεια στις δικές της εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

«Διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητας μετά τα γεγονότα που καταγράψαμε τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μποτζό, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. «Θέλουμε να παρακολουθούμε διεξοδικά τις υποδομές ζωτικής σημασίας της Δανίας προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον».

«Ερευνούμε και αυτό το περιστατικό, μαζί με τις αρμόδιες αρχές και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων», δήλωσε από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας σε αργά χθες Δευτέρα. 

Όπως είναι φυσικό, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα σήμερα, πραγματοποιώντας άλμα της τάξεως του 12%, μετά από ένα τετραήμερο απωλειών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Αναφέρει διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1

Ώρα αποφάσεων για την ενέργεια: Tι περιμένουμε από το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.

«Έως και το τέλος του 2023 η ενεργειακή κρίση»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News