Green Economy Τρίτη 6/09/2022, 11:24
GREEN ECONOMY

Πώς θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά για τα «υπερέσοδα» των παραγωγών ενέργειας 

Πώς θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά για τα «υπερέσοδα» των παραγωγών ενέργειας 

Εντός τριμήνου από την ημερομηνία που θα λάβουν τον «λογαριασμό» από την ΡΑΕ καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργεια την Έκτακτη Εισφορά από τα λεγόμενα «υπερέσοδα» της περιόδου Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

«Το ύψος της εισφοράς για κάθε υπόχρεο παραγωγό προσδιορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σύμφωνα με την προβλεπόμενη μεθοδολογία όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα ΚΥΑ και κοινοποιείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. 

Σημειώνεται ακόμη πως το ποσό της εισφοράς «βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση. Η προθεσμία και η άσκηση προσφυγής κατά της πράξης προσδιορισμού δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης».

Η εισφορά υπολογίζεται ανά μήνα, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 με την επιβολή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους, μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους, σταθμισμένης με το Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής και αφαιρουμένων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει Διμερών Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τι ισχύει για τις εκπτώσεις 

Το ποσό επί του οποίου θα υπολογιστεί η Έκτακτη Εισφορά μπορεί να απομειωθεί μόνο με τα ποσά των εκπτώσεων που έχουν παρασχεθεί. Και συγκεκριμένα, με τις εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί σε πελάτες που έχουν συνάψει συμβάσεις προμήθειας με κυμαινόμενα τιμολόγια, τις εκπτώσεις επί της πραγματικής –ήτοι εκκαθαρισμένης κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή έκπτωση σε ευρώ ανά kWh εκκαθαρισμένης κατανάλωσης). Επιπλέον τυχόν εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί σε «έναντι» λογαριασμούς επανυπολογίζονται από τον Προμηθευτή κατά την έκδοση του «εκκαθαριστικού» λογαριασμού. Οι εκπτώσεις συνέπειας, εφόσον έχουν χορηγηθεί επί κυμαινόμενων τιμολογίων και έχουν χορηγηθεί επί της πραγματικής κατανάλωσης, επίσης αφαιρούνται.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα, πάντα με την ΚΥΑ, από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

  • Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα της Κρήτης. – Ειδικά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Σ.Η.Θ.Υ.Α., η εισφορά επιβάλλεται μόνο επί της ποσότητας της παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας που αποζημιώνεται από τη συμμετοχή του παραγωγού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Είναι λάθος το πλαφόν στις τιμές ρεύματος – Τι πρέπει να γίνει

Morgan Stanley: 1,4 τρισ. ο ενεργειακός λογαριασμός – Έτσι θα μειωθεί

Ε.Ε.: Μπορούν τα μέτρα στήριξης των 375 δισ.ευρώ να κρατήσουν ζεστά τα νοικοκυριά;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News